Cehia – nou guvern interimar

Guvernul interimar ceh, condus de premierul Jan Fischer, a intrat, de pe data de 8 mai,”în funcţie”. Aceasta, după demisia cabinetului liberalului Mirek Topolanek, în plină preşedinţie a Uniunii Europene.


Se pare că noul guvern este alcătuit “din experţi şi funcţionari fără apartenenţă politică”. El va avea misiunea de a gestiona atât problemele ţării, până la alegerile legislative anticipate din luna octombrie, cât şi ultimele săptămâni de preşedinţie cehă a Celor 27, până la 1 iulie. La acea dată “ştafeta” preşedinţiei europene va fi preluată de Suedia.

Noul premier, Jan Fischer, în vârstă de 58 ani, este un înalt funcţionar “fără prea multă experienţă politică”, care şi-a desfăşurat activitatea până în prezent la Oficiul naţional de statistică.

Guvernul său numără 16 miniştri, inclusiv mai mulţi viceminiştri, printre care Jan Kohout (Externe), Eduard Janota (Finanţe) şi Martin Bartak (Apărare). Ambasadorul ceh al NATO, Stefan Füle, îl înlocuieşte la Afaceri Europene pe Alexandr Vondra.

Coaliţia de centru-dreapta condusă de Mirek Topolanek a fost înlăturată de la guvernare prin votul de neîncredere al deputaţilor la 24 martie.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles