CEDO obligă statul român să schimbe legislaţia privind despăgubirile acordate în cazul imobilelor naţionalizate

Statul român va fi obligat să schimbe legislaţia privind despăgubirile acordate în cazul imobilelor naţionalizate. Această decizie a fost luată după ce judecătorii CEDO au stabilit că “modul în care sunt în prezent despăgubiţi foştii proprietari nu este eficient, cauzele similare de la Curte fiind suspendate”.

Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au discutat cauzele-pilot privind retrocedarea caselor naţionalizare şi măsurile compensatorii, problemă sistemică a României, nerezolvată, care a condus la plata a milioane de euro despăgubiri către foştii proprietari.

Concret, Instanţa de la Strasbourg a decis, în cele două cauze-pilot privind retrocedările imobilelor naţionalizate – Atanasiu şi Poenaru, respectiv Solon – că statul român a încălcat articolul 1 din Protocolul 1 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, respectiv nepunerea în aplicare a unei hotărâri definitive date de instanţă, şi a obligat autorităţile ca în termen de 18 luni să ia “măsuri concrete pentru a asigura respectarea articolelor 6 şi 1 din Convenţie”.

În cauzele-pilot Atanasiu, Poenaru şi Solon, CEDO a stabilit că “statul român a încălcat articolele 1 şi 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, privind protecţia proprietăţii şi, respectiv, dreptul la un proces echitabil”.

Totodată, instanţa de la Strasbourg a condamnat statul român la plata unor despăgubiri totale de peste 180.000 de euro în cele trei cauze. Curtea a decis că cele trei dosare sunt admisibile şi pot fi judecate împreună.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles