Ce va face UE cu Siria după ce expiră embargoul impus

UE si Siria. observator european

În cadrul reuniunii miniştrilor de Externe de la Bruxelles,britanicul William Hague a ridicat problema înarmării rebelilor sirieni de către statele UE. Aceasta, în cazul în care miniştrii UE ar decide ridicarea sancţiunilor privind livrarea de arme rebelilor din Siria.

Hague a declarat pentru presă că “în afara sprijinului politic şi diplomatic, în afara ajutoarelor umanitare şi medicale, ar trebui acordat şi un altfel de sprijin”, citează EUObserver.

Embargoul asupra armelor impus de UE regimului lui Assad din Siria expiră la sfârşitul lunii februarie.

Un diplomat UE a declarat că Franţa, fostă putere colonială în Siria, a afirmat că va sprijini Marea Britanie în direcţia furnizării de arme pentru FSA.

Un alt oficial UE a declarat că “Marea Britanie nu este un caz izolat în acest sens. Trebuie parcurse anumite etape, iar deciziile nu vor fi luate pe loc”.

Belgianul Didier Reynders a declarat că:
“Dacă vom ridica embargoul, trebuie să fim siguri că putem controla furnizarea de arme din Siria.”

Bulgaria, Cipru, Italia, România şi Spania au afirmat că  principala prioritate este de a găsi o “soluţie politică” şi de a acorda, în primul rînd, mai mult ajutor umanitar.

Suedia, prin vocea lui Carl Bildt, a declarat “furnizarea de arme din UE ar putea bloca orice şansă a Rusiei de a stopa sprijinirea Siriei în Consiliul de Securitate al ONU”.

Republica Cehă, Irlanda, Lituania, Luxemburg şi Polonia au fost cele mai puternic sceptice.

“Trebuie să ne asigurăm că nu vom contribui în acest fel la militarizarea în continuare a Siriei”, a declarat, din partea Irlandei,Eamonn Gilmore.
“Noi credem că să torni gaz pe foc este foarte riscant,”  a remarcat din partea Poloniei Radek Sikorski.

La rândul său, Vesna Pusic, ministrul de Externe al Croaţiei, ţară ce urmează să adere la UE în iulie, a spus:
“Se pare că sancţiunile actuale vor fi prelungite timp de încă trei luni şi abia apoi vom discuta despre această problemă din nou.”

Sursa: EUObserver

What Next?

Recent Articles