CE: “Ungaria poate să decidă cum îşi protejează frontiera cu Croaţia”

Ungaria, Orban si UE. foto jurnalul.roComisia Europeană nu sprijină ideea ridicării de garduri la graniţe pentru oprirea valului de imigranţi. Totuşi, CE consideră că “Ungaria poate să decidă cum îşi protejează frontiera cu Croaţia”, relatează agenţia EFE, citată de AGERPRES.
“Ungaria nu ne-a notificat nimic, dar nici nu trebuie să o facă pentru că este frontiera externă (a UE, n.r.) şi are dreptul să o controleze cum crede de cuviinţă”, a declarat Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a CE.

“Gardurile nu reprezintă o soluţie durabilă, întrucât ele nu fac decât să devieze fluxurile de refugiaţi către alte zone”.

Pe de altă parte, CE consideră că, până când se vor găsi la nivel european reguli comune pentru gestionarea crizei refugiaţilor, statele membre trebuie să se asigure că toate persoanele care intră pe teritoriul lor sunt identificate şi li se oferă posibilitatea să ceară azil dacă doresc, situaţie valabilă şi în cazul Croaţiei, deşi aceasta nu face parte din spaţiul Schengen.

“Croaţia trebuie să respecte Acordul Schengen şi normele sistemului de azil”, a menţionat Natasha Bertaud, amintind că autorităţile de la Zagreb sunt obligate să identifice refugiaţii şi să le ia amprentele digitale.

Natasha Bertaud a mai spus că executivul comunitar a cerut guvernului de la Budapesta ca, în pofida respingerii de către acesta a cotelor obligatorii, să permită totuşi refugiaţilor să tranziteze teritoriul. Aceasta în vederea relaxării presiunii asupra Greciei şi Italiei’, state care găzduiesc în prezent pe teritoriul lor cei mai mulţi refugiaţi.

După ce gardul de sârmă ghimpată de la graniţa cu Serbia a fost finalizat, premierul Viktor Orban a anunţat, că Ungaria a început construirea unui gard provizoriu la graniţa cu Croaţia şi a desfăşurat deja la frontieră sute de militari şi de agenţi de poliţie pentru a stăvili afluxul de migranţi.

Orban declarase că intenţionează să ridice un gard şi la frontiera cu România.

Sursa: EFE, AGERPRES

What Next?

Related Articles