Ce trebuie sa faci pentru a avea o pensie de 1000 de euro/luna

Potrivit unei simulari realizate de ING Fond de Pensii, un salariat trebuie sa contribuie lunar cu cel putin 100 de euro la un fond de pensii facultative pentru a obtine o pensie de 1.000 de euro pe luna, furnizata atat din sistemul privat, cat si din cel public.


Simularea a fost prezentata in cadrul seminarului “Cat trebuie economisit pentru o pensie de 1.000 de euro pe luna. Un an de la lansarea pensiilor facultative”, organizat de Ziarul Financiar si ING.

Aceasta simulare a fost realizata in conditiile unei perioade de plata a contributiilor de 35 de ani si a unui randament de 5% pe an al fondului de pensii facultative. “Cu ce contribuie angajatii acum, nu vor ajunge niciodata la o pensie de 1.000 de euro pe luna. Important este sa stie ca nu sunt acoperiti doar pentru ca au aderat la un fond de pensii obligatorii, trebuie sa economiseasca si intr-un fond de pensii facultative”, a declarat Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii.

Aderarea la un fond de pensii facultative este singura modalitate de a obtine o pensie de 75-80% din salariu.

In prezent, peste 4,15 milioane de salariati sunt clienti ai fondurilor de pensii obligatorii (pilonul II) si doar circa 90.000 au ales sa contribuie si la un fond de pensii facultative (pilonul III), insa numarul acestora este estimat sa ajunga la 200.000 pana la sfarsitul anului.

Contributiile la un fond de pensii facultative sunt limitate la 15% din venitul brut si sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro pe an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private intentioneaza insa sa propuna guvernului majorarea deductibiltatii la 500 – 1.000 de euro/an, pentru a stimula aceasta forma de economisire.

sursa: Ziarul Financiar

What Next?

Related Articles