CE – tot mai interesată de viaţa politică românească, după alegerile parlamentare

Barosso, preşedintele CE. foto european union

Se pare că UE, şi mai exact Comisia Europeană (CE) prin intermediul preşedintelui ei,Jose Manuel Barroso, este foarte preocupată de ceea ce se întâmplă în România.
Mai exact, este vorba de rezultatele alegerilor parlamentare care au avut loc în urmă cu o săptămână şi de ce decizie va lua Traian Băsescu în privinţa celui ce va fi nominalizat ca premier.

Astfel,Jose Manuel Barroso a transmis un mesaj de felicitare pentru spiritul democratic în care s-au desfăşurat alegeri amintite anterior.Mesajul face referire atât la Traian Băsescu – căruia i se sugerează să îl nominalizeze drept premier pe Victor Ponta – cât şi la Victor Ponta însuşi –  căruia i se spune să colaboreze cu Traian Băsescu.
Acest fapt este menţionat pe portalul EurActiv.com
În scrisoare se specifică  faptul că, “la 9 decembrie, USL a obţinut o victorie zdrobitoare, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat, cu 273 de mandate din 412 în Camera inferioară. “Aliaţii lui Băsescu, din cadrul Alianţei România Dreaptă (ARD, afiliată Partidului Popular European din care face parte şi Barroso) au obţinut un scor net inferior., clasându-se pe poziţia a doua, cu 56 de mandate în Camera inferioară, pierzând astfel aproape jumătate din mandatele obţinute în 2008″, se mai menţionează în scrisoare.

Constituţia României conferă preşedintelui puterea de a desemna premierul. “Dar nu este sigur că Băsescu va opta pentru inamicul său politic Ponta”, notează portalul.

Totodată, se specifică faptul că “în vară cei doi au fost implicaţi într-o confruntare dură, iar Băsescu a anunţat că nu îl va nominaliza ca premier”.

“Însă viitorul lui Băsescu ca şef de stat pare a fi, de asemenea, nesigur”, scrie portalul. “Mandatul lui Băsescu se încheie în noiembrie 2014, dar este de aşteptat ca USL să încerce să repete mişcarea de destituire a preşedintelui”. Aceasta, după încercarea de destituire din iulie care a eşuat.

În mesajul său, Barroso afirmă că abia aşteaptă să coopereze cu amândoi.

“Poporul român a ales în mod democratic. Preşedintele Barroso abia aşteaptă să coopereze cu premierul Ponta şi preşedintele Băsescu, în următorii ani, pentru a promova reforme necesare în România şi în interesul Europei”, se arată în încheierea mesajului.

NOTA: Tocmai a fost anunţat numele noului premier: Victor Ponta. Mai urmează ca cei doi, premierul şi preşedintele, să colaboreze!

Sursa: EurActiv.com.

What Next?

Related Articles