CE – summit extraordinar pe tema imigraţiei în Marea Mediterană

naufragiu in Marea Mediterana. foto agentia.orgDeoarece rata imigraţiei în Marea Mediterană a atins cote îngrijorătoare (peste 1.000 de morţi în ultima săptămână în urma unei serii de naufragii) Dunald Tusk, preşedintele Consiliului European, a convocat pentru joi, 23 aprilie, la Bruxelles, un Summit extraordinar.
“Am decis să convoc o reuniune extraordinară a Consiliului European, pentru joia aceasta, pentru abordarea situaţiei din Marea Mediterană”, a declarat, Donald Tusk, citat de AGERPRES.

Peste 1.000 de persoane s-au înecat, în ultima săptămână, în Marea Mediterană în încercarea disperată de a ajunge din nordul Africii în Italia. Alte 10.000 de persoane au fost salvate de Paza de Coastă italiană.

Guvernul de la Roma a cerut în repetate rânduri asistenţă suplimentară din partea Uniunii Europene pentru a face faţă afluxului de imigranţi din nordul Africii.

Premierul italian, Mateo Renzi, a comparat traficul de persoane cu piaţa sclavilor de acum 300-400 de ani.

Potrivit autorităţilor italiene, aproximativ un milion de imigranţi africani aşteaptă, pe coastele Libiei, să pornească pe mare spre Malta şi Italia.

Miniştrii de Externe ai statelor UE s-au reunit luni în încercarea de a găsi soluţii pentru criza din Marea Mediterană.

“Operaţiunile de căutare şi salvare nu reprezintă o soluţie magică”, a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere.

“Este vorba aici de reputaţia Europei”, a spus ministrul italian de Externe, Paolo Gentiloni.

“Eu am atras atenţia asupra acestei probleme în urmă cu câteva luni, am spus că Europa trebuie să facă mai mult. Acum, realitatea ne-a lovit direct în faţă”, a adăugat oficialul italian.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles