Ce se va intampla cu Pilonul II de pensii

O parte dintre administratorii de fonduri de pensii private obligatorii, mai ales cei poziţionaţi în a doua jumătate a clasamentului, se vor retrage de pe piaţă dacă se va reduce contribuţia pentru Pilonul II de pensii.

Aceasta, deoarece acţionarii au decis că nu vor susţine un business fără certitudinea recuperării investiţiilor într-un interval rezonabil.

“Prin reducerea contribuţiei, cheltuielile administratorilor nu se mai pot susţine din veniturile acestora, adică din comisioanele aplicate participanţilor. În acest caz, administratorul are două posibilităţi: fie cere, din nou, bani acţionarilor, fie intră în faliment”, a declarat, preşedintele APAPR, Crinu Andănuţ, prezent la un eveniment organizat de Eureko Pensii şi de MEDIAFAX.

În cazul primei variante, spune Andănuţ, acţionarii administratorilor se vor gândi de două ori dacă mai alocă bani pentru un business care va intra pe profit (break-even) peste 20 sau chiar 30 de ani, şi nu în 10 ani cum s-a estimat iniţial prin planul de afaceri aprobat în urmă cu trei ani.

“Marii investitori nu vor merge pe mâna micilor politicieni români. Nu există încă un punct de vedere comun la nivelul asociaţiei, dar, din perspectiva intereselor unui investitor, putem asista la decizii de retragere de pe Pilonul II, mai ales din partea celor aflaţi în a doua parte a clasamentului. Este greu să accepţi că busines-ul în care ai învestit îţi va returna banii peste 20 sau chiar 30 de ani, după ce iniţial, în urma calculelor, ai estimat că faci break-even peste 10 ani”, a explicat Andănuţ.

Vicepreşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din România, Ştefan Rădeanu, a declarat că ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat patronatele că “transferurile pentru fondurile de pensii private obligatorii vor fi reduse de la 2,5% la 0,5% din salariul brut până la sfârşitul anului 2011″.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles