Ce se mai întâmplă prin vecinătatea României

România şi vecinii ei. foto rumaniaeconomic

E 23 august. Înainte de 1989, această zi fusese proclamată Ziua Naţională a României. Era marcată prin parade militare şi defilări de amploare. Azi, ziua a fost marcată de întrunirea a tot felul de cvorumuri pentru a se putea lua tot felul de decizii importante: cvorum la CSM, cvorum în Parlament.

Acum, după 23 de ani (culmea, de la ultimul 23 august marcat pompos) m-am gândit că ar fi interesant de văzut ce se mai întâmplă pe plan extern, în imediata apropiere a României. Sau, altfel spus, ce mai fac vecinii noştri unguri, bulgari sau sârbi.

Navigând prin mediul virtual am găsit un un articol destul de interesant, care punctează foarte bine ceea ce se întâmplă în imediata vecinătate a României.
În articol se face referire, în primul rând, la vecinii unguri, care se află “în plin proces de reinventare revizionistă, având acţiuni din ce în ce mai agresive şi provocatoare la adresa ţărilor vecine care au minorităţi maghiare”.

Autorul îşi manifestă nedumerirea faţă de “orientarea sinucigaşă” a unei ţări aşa de mici, referirea făcându-se la naţionalimul ce devine exacerbat şi la “recuperarea ideologiei hortyste (inclusiv antisemite)”. Aceasta, vis-a-vis de faptul că Ungaria, membră a UE, cu toată atitudinea sa de “je m’en fiche” fie de ce se spune de la Bruxelles, fie de ce se spune pe la Washington, reuşeşte să fie pe poziţii. Sau, “să-şi pătreze faţa în UE şi în NATO, şi să fie un actor care contează”. Mai mult decât atât, Ungaria continuă să-şi urmărească obiectivele revizioniste.

Trecând la celălalt vecin, Bulgaria, autorul apreciază  atitudinea verticală a acestei ţări faţă de diversele presiuni externe ce se exercită asupra sa.

“Pune moratoriu pe gazele de şist fără să cedeze presiunilor americane, are păreri proprii în dosarul iranian, taxează FMI-ul pentru aportul deosebit adus agravării crizei economice, cere Rusiei respectarea intereselor naţionale in proiectul South Stream”. Mai puţin cunoscut este însă faptul că şi în Bulgaria se pare că bate vânticel revizionist: “Dobrogea se află tot mai mult invocată în imaginarul politic contemporan bulgăresc, iar premierul Boiko Borisov a declarat, la Bucureşti, că Bulgaria a pierdut teritorii uriaşe în urma celui de-al doilea Război Mondial”(!!!)

Serbia se află şi ea într-o etapă “de reorientare”. Asta s-ar putea afirma după ce T. Nikolici a câştigat alegerile şi a vizitat, îndată după alegeri, Moscova, a negat genocidul de la Srebenica, şi, a afirmat că “nu va accepta integrarea în UE cu orice preţ”.

Aşadar, ţările vecine României se află în oarece fierbere, reorientare şi chiar agitaţie. Unele se consolidează intern şi devin mai eficiente şi pe plan extern, “altele se clatină periculos, ameninţând stabilitatea celor din jur, pe teritoriul unora se poartă, în subsidiar o oarecare “bătălie geopolitică între SUA şi Rusia”.
În acest context, România pare să fie nepregatită pentru “provocarile nelipsite ale viitorului imediat”.

Autorul conchide că “suntem nepermis de relaxaţi, inconştienţi, uşuratici şi nepăsători cu adevăratele mize ale zilei”.

Iar eu subscriu la ceea ce afirmă. Atitudinea aceasta de nepăsare, de tratare – cu mult prea multă uşurinţă – a ceea ce se întâmplă la graniţele noastre, denotă atenuarea simţului de apartenţă la un teritoriu naţional, şi de ce nu, a conştiinţei naţionale.

 

Sorina Bruj

 

Sursa: www. război întru cuvânt

What Next?

Related Articles

2 Responses to "Ce se mai întâmplă prin vecinătatea României"

 1. Horea Moţ says:

  Istoria este ciclica. Se agita apele in lume. Ungurii sesizează oportunităţi vis-a-vis de Trianon. Concep si pun in aplicare un plan de influentare interna si externa, asteptand un eventual moment propice (ne amintim de Diktat, nu?).
  Noi, ce facem? Ciclic, ne certam intre noi, ne batjocorim patriotii. Conform jocului chinezesc Go, transmis prin proverbe: “jucătorul cel slab face jocul adversarului.” Nu ne ajung banii sa furam, si atunci mentinem o armata de parada, corupta si slabita, in care sunt favorizaţi doar cei ce nu contrazic politicienii. Apoi, Doamne-fereste, daca se intampla ceva.
  Trebuie reintrodus Eminescu in prgrame, trebuie reciclati, cu textele lui toti romanii intre 25-40 de ani. Dar asta fiind o Utopie, ma resemnez, draga Romanie.
  “Unde esti tu, Tepes-doamne ? …”

 2. BANI.. says:

  si in ’91 nimeni nu dadea 2 bani pe vorbele lui VADIM ; cate dreptatea avea si are in ce priveste intentiile maghiarilor;suntem in ceasul al 12 -lea si noi.. romanii ne certam pe alte subiecte; cand doi se cearta al treilea/UDMR/,…. castiga !