Ce se mai întâmplă cu Pilonul II şi III de pensii

Preşedintele CSSPP, Mircea Oancea a declarat că “aproape jumătate dintre participanţii la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au acumulat în cont mai puţin de 200 de lei fiecare, dupa 33 de luni de la startul sistemului”.

“Media se situeaza la 835 de lei, a mai declarat Mircea Oancea.

Pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), activele nete ale celor 13 fonduri de profil totalizează 339,6 milioane de lei, avansul faţă de decembrie fiind de 3,5%, în timp ce numărul participanţilor a crescut cu 1,2%, la 224.191 persoane.

Primele contribuţii la Pilonul III au fost virate în mai 2007.

Suma medie acumulată pe acest segment al pensiilor private se ridică la 1.515 lei, potrivit datelor de la sfârşitul lunii ianuarie.

Oancea a mai spus că, potrivit legislaţiei, contribuţiile la fondurile de pe Pilonul III sunt deductibile atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, în limita a 400 de euro/an, la calcularea impozitului pe venit (16% la angajat), impozitul pe profit (16% la companie), contribuţiilor către asigurările sociale de stat (10,5% la angajat si 20,8% la angajator) şi contribuţiei de accidente de muncă şi boli profesionale (0,15%-0,85% la angajator).

Sursa: Wall-Street

What Next?

Related Articles