CE: România şi Bulgaria ar trebui să permită cetatenilor din UE să cumpere terenuri agricole

Comisia Europeană recomandă României şi Bulgariei să permită cetăţenilor din UE – care nu sunt stabiliţi în cele două ţări – să cumpere terenuri agricole. Aceasta, înainte să expire perioada de tranziţie prevăzută în Tratatul de aderare, respectiv 2014.

CE consideră că în România şi Bulgaria nu este necesară o reducere a termenelor-limită pentru aplicarea măsurilor restrictive tranzitorii privind achiziţionarea de terenuri agricole, prevăzute în Tratatul de aderare din 2005.

Comisia subliniază că “este important ca cele două state membre să valorifice perioada de tranziţie rămasă, pentru a stimula dezvoltarea sectorului agricol”.

CE recomandă permiterea achiziţiei libere a unei anumite suprafeţe din terenul agricol al ţării către cetăţenii străini din UE care nu sunt stabiliţi în România şi Bulgaria.

O altă măsură ar fi permiterea achiziţiei libere, de către cetăţeni străini din UE care nu sunt stabiliţi în cele două ţări, a unor terenuri agricole, până la o anumită suprafaţă maximă per tranzacţie, eventual împreună cu o cerinţă de a realiza anumite investiţii în inovare tehnologică.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles

One Response to "CE: România şi Bulgaria ar trebui să permită cetatenilor din UE să cumpere terenuri agricole"

  1. Trifon Gruju says:

    Acum, dupa ce ne-au saracit prin politicile de crditare CE stie ca romanii nu mai pot cumpara terenuri la ei acasa. In consecinta, altii le vor cumpara. daca pana mai acu’ un secol anumite etnii nu aveau voie decat sa arendaseasca, acum vor putea chiar sa il cumpere. Apoi romanii vor emigra sau vor deveni sclavi la ei acasa. Apoi teritoriu se va scinda ca mai apoi sa isi schimbe numele si sa il revendice altii, asa cum s-a intamplat prin 1940.

    Halal democratie ! Unii se tem ca pierdem Basarabia definitiv. Eu cred ca noi pierdem Romania !