Ce ne facem cu ţiganii? Pardon, romii?

Tigani sau romi plini de lovele.foto subietiv.ro

Aceasta ar fi întrebarea pe care mi-o pun, urmărind atât evenimentele care au escaladat în violente urâte, la vecinii noştri bulgari,sau observând ceea ce fac rău, la noi, la Românica, sau peste tot prin Europa, pe unde au ajuns.Încă de la început nu vreau să fiu acuzată de rea-voinţă, în sensul că văd doar răul săvârşit de această etnie.

Departe de mine acest lucru. Însă mediatizarea din ultima vreme, vis-a-vis de ţigani, pardon, pe cetăţenii de etnie romă, proveniţi mai ales din Bulgaria şi
România, îi înfăţisează ca fiind nişte indivizi care fură, cerşesc, şi chiar ucid. Şi culmea, nu păţesc nimic! De fapt, în Bulgaria şi în România, nu păţesc mai nimic. Eventual, sunt arestaţi pentru 29 de zile, şi cam atât. Se pare însă că în Bulgaria, cetăţenii s-au săturat de faradelegile tiganilor si au trecut sa-si faca singuri dreptate. Dacă pe 25 septembrie, sloganurile bulgarilor erau cu tentă rasistă, ostilă romilor, în urma dispoziţiilor procurorului general, de aplicare a Codului Penal bulgar – care prevede că rasismul şi ura etnică sunt considerate infracţiuni şi se pedepsesc cu până la 4 ani închisoare – manifestanii au început, pe 27 septembrie, să scandeze altceva: “Traiască bulgarii” şi “Vrem legi”!
Dorinţa de a avea legi drepte, care să fie respectate de către toţi cetăţenii, indiferent de etnie sau apartenenţă religioasă,  a ajuns un deziderat. Oamenii obişnuiţi s-au săturat ca nişte indivizi, îmbogaţiţi peste noapte prin furt, trafic cu persoane, prostituţie, cămătarie sau chiar crime, ajung să facă legea. Spre ex., în Bulgaria vineri seara, la Katuniţa – un sat din sudul ţării cu o puternică minoritate romă – doi tineri au murit şi cinci persoane au fost rănite în urma unui accident rutier provocat de membrii familiei liderului local al romilor, Kiril Raskov.
Reacţia celor din satul respectiv a fost promptă şi violentă. Ceva de genul celei care a fost în urmă cu câţiva ani în România, în judetul Mures, unde, la Hădăreni, românii împreună cu ungurii, i-au linşat pe 2 ţigani. Spre deosebire de conflictul din Hădăreni, care a putut fi controlat şi oprit să se extindă, în Bulgaria conflictul inter-etnic a luat proporţii, cuprinzând inclusiv capitala, Sofia.

În acest context se pot desprinde cel puţin 2 concluzii: cei care sunt în afara legii, clanurile de ţigani care acţionează asemeni mafiei, au foarte mare putere -dată atât de bani cât şi de conexiunile la vârf pe care le au – şi din această cauză, ei fac legea; statul trebuie să dea dovadă de verticalitate şi imparţialitate şi să îşi facă datoria, adică să aplice legea, în toate cazurile. Fără excepţie! Fiindcă altfel se ajunge la anarhie şi haos.
Revenind la România, întreaga mass-media titrează faptul că o mare casă de avocatură a fost angajată de fratele preşedintelui Băsescu să îl apere pe un interlop ţigan sau ţigan-interlop, numitul Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial.Acesta a fost arestat pentru că în vara acestui an a vrut să îşi omoare un nepot. Sorin Calafus, noul avocat al lui Bercea Mondial, spune că Mircea Băsescu l-a trimis să-l apere pe interlopul oltean.

“Îl apăr pe Sandu Anghel dată fiind legatura acestuia cu familia Băsescu. Este complet demoralizat. Nu s-a aflat niciodată în stare de arest. Este la prima sa experienţă cu închisoarea. Este distrus”, a declarat avocatul Sorin Calafus pentru Realitatea TV. Aşadar, şi pe plaiurile noastre interlopii au conexiuni la cel mai înalt nivel.

Romii din România ne fac de ruşine prin Europa. Spre exemplu, la Roma, la staţia de metrou Ananigna, la sfârşit de saptămână se adună, vând mici şi beau bere, cântă şi joacă, ascultă manele la volum maxim, fără să le pese că cei din jur sunt vizibil deranjaţi de zgomot şi mizerie. În atare situaţie, mişcarea Noua dreaptă de la Roma, mişcare alcătuită din români a luat atitudine. A făcut afişe-manifest în care îşi exprimă indignarea faţă de romii din România care îi fac de ruşine. Este şi acesta un început. Însă, cred că mult mai mult ar trebui făcut.
În acelaşi timp, îmi pun întrebarea: unde greşim noi, ceilalţi? Cei care respectăm legile şi regulile. Cei care suntem sătui să fim catalogaţi ţigani, din cauza romilor şi a comportamentului pe care îl au. Ce putem noi face?

Unele ONG-uri au încercat şi încearcă să îi includă în tot felul de programe de educare şi instruire, menite să contribuie la incluziunea lor socială. Însă, fie ONG-urile care se ocupă cu aşa ceva sunt prea puţine, fie ei sunt prea numeroşi, prea fără niciun Dumnezeu, gata oricând “s-o vândă şi pe măsa”, doar-doar or face un ban în plus. În fond, ei sunt cei care cresc natalitatea. Nu vreau să cred însă că toţi hoţii, şmenarii, pungaşii, de etnie romă ne vor năpădi… Uscăturile din cadrul acestei etnii poate vor dispărea… Şi atunci va fi bine!

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles

One Response to "Ce ne facem cu ţiganii? Pardon, romii?"

  1. niko says:

    AR TREBUII SA SE DEA O LEGE IN ROMANIA PENTRU EXPULZAREA TIGANILOR INAPOI IN TARA LOR MAMA ADICA INDIA ,PESTE 10,15,25,30,45 DE ANI ROMANIA VA FI TARA CARE VA AVEA POPULATIA MAJORITAR FORMATA DIN TIGANI APROAPE 70% DE CE????????????????????????? SA SE FACA ACEASTA LEGE ODATA EXPULZAREA LOR ODATA CHIAR DACA SA-U NASCUT IN ROMANIA NU SUNT AI NOSTRI NU II VREM SI NU II CUNOASTEM