Ce mai e cu Uniunea?

Zona euro este in criza. foto badpolitics.ro

UE se clatină din ce în ce mai tare. Mai exact, uniunea monetară este şubredă. Trebuie luate măsuri care să soluţioneze criza care se pare că se adânceşte. Chiar dacă summiturile sunt tot mai dese, concret, pare să nu se întâmple ceva semnificativ.

Numărul ţărilor membre UE care se află în dificultate creşte. Astfel, Spania şi Cipru se alătură ţărilor aflate “la

strâmtoare”. Pieţele sunt la fel de agitate, iar nivelul dobânzilor – în cazul Spaniei şi Italiei – nu e sustenabil pe termen

lung.
Ce atitudini adoptă liderii statelor membre UE?

Şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle consideră că “Europa se află în faţa unui test pe care europenii doresc să-l depăşească şi vor reuşi acest lucru”, citează Deutsche Welle.
Angela Merkel crede că “fiecare stat ar trebui să-şi facă ordine în buget şi astfel şi-ar spori competitivitatea”.

Pe de altă parte, Parisul, considerat multă vreme un partener de nădejde al Berlinului, are o nouă atitudine exprimată de noul preşedinte francez, Hollande.

În politica privind pensiile şi piaţa muncii, socialistul Francois Hollande are o atitudine total opusă celei germane.

În Italia, premierul Mario Monti pare să se fi “înmuiat” vis-a-vis de reformele drastice anunţate iniţial.El ar fi explicat că:

“Mai devreme sau mai târziu, vom avea parte de rezistenţă faţă de politica aceasta de disciplină financiară şi structurală pe care o impunem”.

Cei de la Deusche Welle susţin că această schimbare de atitudine ar fi în realitatea “un mesaj cu bătaie electorală”.

Monti, Hollande şi alţi câţiva lideri europeni cred că “în UE se pune prea mult accentul pe austeritate dar prea puţin pe creştere economică şi pe ocuparea forţei de muncă. Mai ales în rândul populaţiei tinere, rata şomajului a atins cote îngrijorătoare în unele ţări – de exemplu, de până la 50% în Grecia şi Spania”.

Cei patru înalţi reprezentanţi ai UE  – Barroso, Van Rompuy, Juncker şi Draghi – afirmă că este nevoie de solidaritate şi responsabilitate. În acest sens ei au elaborat un proiect ce va fi prezentat la următorul summit de la Bruxelles.

“În centrul acestuia se află următorul principiu: solidaritatea şi responsabilitatea trebuie să meargă mână în mână. Fiecare pas către mai multă solidaritate va fi acompaniat de un pas către mai multă responsabilitate”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Totuşi, nu se ştie dacă cea mai mare parte a liderilor din comunitate vor adera la acest proiect.
Pentru a scăpa de pericolul destrămării uniunii monetare europene, totuşi, membrii acesteia vor fi nevoiţi să fie mai la unison în decizii. Sau se va merge pe principiul că “unii sunt mai egali decât alţii”…

 

Sorina Bruj

 

Sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles