Ce mai e cu noua relaţie franco-germană

Merkel si Hollande. foto RI

Instalarea socialistului Francois Hollande la Palatul Elysée, face ca relaţia franco-germană  să treacă printr-o nouă “probă de rezistenţă”.
Convingerile politice şi chiar ideologice diferite împărtăşite de cancelarul german Angela Merkel şi de noul preşedinte francez, Francois Hollande, îşi pun amprenta şi asupra modalităţilor pe care cei doi le consideră ca “fiind cele mai eficiente în combaterea crizei”, potrivit Deutsche Welle.

“Suspansul” în relaţia franco-germană continuă să exite şi după prima întâlnire la Berlin, dintre noul şef al Hexagonului cu Angela Merkel, considerată la un moment dat, “cea mai puternică femeie-politician” din Europa.

În Germania, poziţia Angelei Merkel este în momentul de faţă uşor şubrezită de victoria socialiştilor şi ecologiştilor, în cel mai populat land, Renania de Nord-Westfalia.Pe plan european, poziţia lui Merkel este şubrezită de rezultatul scrutinului din Franţa şi Grecia.

Emmanuel Todd. Istoric şi sociolog francez nu şi-a pierdut speranţa că, totuşi, Hollande va putea diminua dominaţia germană în spaţiul euro.

Todd, care a consiliat mai mulţi preşedinţi şi lideri politici francezi, în interviul acordat săptămînalului german, DER SPIEGEL, a făcut publice “anumite fobii antigermane”.

Potrivit lui, şefa guvernului de la Berlin ar fi comis o eroare gravă, mizînd pe Sarkozy, în care a întrevăzut trăsături specifice unui francez normal: spontaneitate, agerime, excitabilitate, o înclinaţie spre reacţii imprevizibile.

În viziunea lui Todd, “Germania şi-ar fi obţinut succesele pe spinarea partenerilor ei şi ar promova, cu bună ştiinţă, dar pe ascuns, o politică ne-cooperantă faţă de restul europenilor”.

Cum poate fi convinsă Merkel că greşeşte mizînd exclusiv pe politica de austeritate? Arătîndu-i-se instrumentele de tortură la care, in extremis, s-ar putea recurge: şi anume, boicotarea mărfurilor „made in Germany”.

În cele din urmă, Emmanuel Todd, care într-o recentă scriere a publicat „necrologul unicei superputeri”, pentru ca, în interviul acordat săptămînalului german, să elogieze felul în care America a făcut pînă acum faţă crizei datoriilor, crede că nici nu are importanţă dacă Hollande va cădea la învoială sau nu cu Merkel.

“Cînd vor sta de vorbă, la masa tratativelor se va afla şi un al treilea, nevăzut: diavolul, el fiind cel care va cîştiga partida. Fiindcă, oricum, catastrofa s-ar fi produs deja”, afirmă Todd.

 

Sorina Bruj

 

Sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles