Ce este vaccinul CANTGRIP si cum se administreaza el

Vaccinul Cantgrip este un produs biologic obţinut prin cultivare pe oua embrionate, tulpina virala utilizată fiind purificată, fragmentată şi inactivată şi nu conţine adjuvanţi. Pe baza datelor obţinute din studiile clinice efectuate până în prezent, vaccinul poate fi utilizat la persoanele de peste 16 ani, precizează Ministerul Sănătăţii.


Este suficientă administrarea unei singure doze de Cantgrip, iar nivelul maxim de anticorpi protectori se obţine după o perioadă de 2 – 3 săptămâni. “Administrarea se realizează prin injectare intramusculară, de preferinţă în muşchiul deltoid sau la nivelul coapsei, în porţiunea antero-laterală. După administrare, persoanele care au fost vaccinate vor fi supravegheate de către medicul vaccinator timp de 15-20 minute, în vederea prevenirii apariţiei unor reacţii adverse postvaccinale şi pentru acordarea asistenţei medicale în caz de nevoie”, explică reprezentanţii MS.

Vaccinul nu se va administra persoanelor care sunt alergice la proteinele din ou, neomicină sau zahăr. De asemenea, nu pot fi vaccinate nici persoanele care prezinta simptomatologie febrilă, subfebrilă, fiind necesara reprogramarea acestora la o data ulterioară.

Ministerul Sănătăţii reafirmă faptul că “vaccinarea împotriva virusului pandemic este recomandată, dar nu obligatorie. Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să fie constientă că este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jurul său”.

În prima etapă vor fi imunizaţi angajaţii din sănătate şi din sectoarele care se ocupă cu asigurarea securităţii naţionale şi locale, urmând ca, ulterior, să fie imunizate şi celelalte categorii la risc – elevi de liceu, studenţi.

Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino a primit toate aprobările de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a fost testat conform standardelor internaţionale, dă asigurări Ministerul Sănătăţii.

Vaccinul împotriva virusului A/H1N1 nu se va găsi în farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizandu-se în cadru organizat, ca măsura suplimentară de protecţie pentru ca “vaccinul să ajungă într-adevar la grupele ţintă, numai astfel putându-se limita, în realitate, numărul de îmbolnăviri”, potrivit MS. Persoanele care vor să se vaccineze nu trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie, ci să aştepte să fie chemate.

Reacţiile adverse trebuie raportate de medicii de familie la ANM, în acest sens fiind postat şi un formular pe site-ul agenţiei.

 

 

Sursa: 9AM

What Next?

Related Articles