Ce e cu Schengen-ul ăsta?

România şi Spaţiul Schengen. foto ziarelive

România şi Spaţiul Schengen. foto ziarelive

Urmare a faptului că de atâta timp se bate moneda pe subiectul ăsta, m-am gândit că ar fi de utilitate să văd ce e cu Schengen-ul ăstă.
M-am documentat cât-de-cât şi am aflat că în 1985, în micul sat luxemburghez Schengen, statele Uniunii Europene au semnat primul Acord privind renunţarea la controalele de la graniţele comune.

În urma parafării acestui Acord, odată cu trecere timpului, spaţiul Schengen – respectiv, numărul statelor în care este valabilă libera circulaţie, fără controale la graniţă –  s-a extins în mod constant.

În prezent, pe lângă cele 22 de state membre ale UE, din spaţiul Schengen mai fac parte Elveţia, Lichtenstein, Norvegia şi Islanda. Marea Britanie şi Irlanda aplică incomplet regulile privind tranzitul la graniţă din cauza particularităţii lor “insulare”.

Pe lista de aşteptare a aderării la spaţiul Schengen se află Ciprul, România şi Bulgaria,Ciprul însă, nu poate face parte din Schengen, din cauza faptului că nordul teritoriului său este ocupat de Turcia.

România şi Bulgaria, potrivit câtorva state UE, printre care se numără şi Germania, “nu îndeplinesc cerinţele necesare aderării”. Însă, în momentul în care cele două state au devenit membre ale Uniunii, din punct de vedere juridic, au intrat şi în spaţiul Schengen.

Ce motive invocă cele câteva state care nu vor să ne da OK-ul pentru a intra în acest “supra-spaţiu”? Păi, în primul rând, statele oponente susţin că graniţele celor 2 ţări cu state care nu fac parte din UE nu sunt securizate corespunzător.

Apoi, că cele două, România şi Bulgaria, nu au luat măsuri mai ferme pentru combaterea criminalităţii şi a tentativelor de pătrundere ilegală în spaţiul Uniunii a persoanelor provenind din state terţe. Şi,cu toate că s-au angajat să revizuiască politica de acordare a azilului politic şi a vizelor, acest lucru nu s-ar fi întâmplat.

La rândul lor, cele două ţări vin şi afirmă o realitate: sunt afiliate la “Sistemul Informatic Schengen” (SIS)”. Respectivul sistem permite autorităţilor poliţieneşti şi judiciare din cadrul UE să acceseze rapid date privind intrarea şi ieşirea din spaţiul Schengen a persoanelor.
Mai mult decât atât, urmează să fie dat în folosinţă un sistem electronic destinat arhivării informaţiilor privind vizele Schengen acordate.Acest fapt va contribui la o mai bună monitorizare a persoanelor care intră şi părăsesc zona Schengen.

Singura regulă care nu se aplică în România şi Bulgaria este însă prevederea care presupune renunţarea la controlul persoanelor la graniţă, cum ar spune unii, “cireaşa de pe tortul Acordului Schengen”.

La un moment dat, Bulgaria chiar afirmase că poate nu o să mai vrea ea ca ţară UE să intre în Schengen. Mai nou, l-am auzit şi pe premierul României că a lansat această idee. Acum, om trăi şi om vedea! Ce mai e şi cu Schengen-ul ăsta…

 

S.B.

What Next?

Related Articles