Ce dobanzi plătim FMI-ului în 2011

În anul 2011 România va plăti FMI dobânzi în valoare de 266 milioane DST (circa 300 milioane de euro) pentru tranşele primite până la finele lunii decembrie.

Prima rată din 2011, de circa 78 milioane euro, este programată pentru 1 februarie.

Prima plată a principalului va avea loc pe data de 6 august 2012 şi va fi în sumă de 546 de milioane de drepturi speciale de tragere (DST), ceea ce reprezintă peste 600 milioane de euro la cotaţia din prezent a DST.

România plăteşte FMI o dobândă anuală de 3,5%, calculată la soldul tragerilor efectuate până la data respectivă şi nerambursat.

Drepturile Speciale de Tragere (DST) reprezinta o unitate monetara folosita de FMI, care are la baza patru valute si este folosita ca moneda in acordarea imprumuturilor de catre institutia financiara. In prezent, un DST este cotat la circa 1,16 euro.

Board-ul FMI a aprobat saptamana trecuta a sasea evaluare a acordului cu Romania si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia a acordat cea de-a saptea transa din imprumut, de aproximativ 900 de milioane de euro, bani care care au fost virati BNR.

O misiune a FMI condusa de Jeffrey Franks se va afla la Bucuresti in perioada 25 ianuarie – 8 februarie pentru a saptea evaluare din cadrul acordului stand-by cu Romania, in urma careia institutia ar putea sa elibereze cea de-a opta transa si ultima, in suma de circa un miliard de euro.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum transe in valoare de 12,2 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de CE.

sursa: Wall-Street.ro

What Next?

Related Articles