CE: Directiva UE privind stocarea datelor de trafic la convorbirile telefonice şi pe internet va fi revizuită

Comisia Europeană

Comisia Europeană a anunţat că directiva UE prin care ţările membre trebuiau să asigure că operatorii de telecomunicaţii păstreaza cel puţin pentru şase luni datele de trafic la convorbirile telefonice şi pe internet va fi revizuită.

Unul dintre motive este că directiva nu garantează că stocarea, descărcarea şi utilizarea acestor date respectă pe deplin dreptul la viaţa privată şi protecţia datelor cu caracter personal, ceea ce a dus la anularea legislaţiei de transpunere a directivei de către instanţele din unele state membre.

Decizia anunţată de Comisia Europeană vine la capătul unui raport de evaluare a modului în care statele membre au transpus directiva şi impactul asupra operatorilor şi consumatorilor.

Directiva privind păstrarea datelor a fost motivată de provocările urgente în materie de securitate, survenite în urma atacurilor teroriste din Madrid, în 2004, şi din Londra, în 2005.

Datele din telecomunicaţii păstrate de operatorii de telecomunicaţii sunt utilizate de poliţie şi de procuratură în cercetarea, detectarea şi urmărirea în justiţie a infracţiunilor şi a actelor de terorism grave.

UE a încercat, prin mai multe directive adoptate în ultimii 10-15 ani, să reglementeze obligaţia prestatorilor de servicii de telecomunicaţii de a păstra datele pentru o anumită perioadă.

Directiva privind păstrarea datelor (15 martie 2006) solicita statelor membre să asigure că operatorii păstreaza anumite categorii de date (pentru stabilirea identităţii şi a detaliilor conversaţiilor telefonice efectuate şi ale e-mail-urile trimise, fără a păstra conţinutul acestor comunicaţii) în scopul cercetării, detectării şi urmăririi în justiţie a infracţiunilor grave, astfel cum sunt definite în dreptul naţional. Datele trebuiau păstrate pentru cel puţin şase luni şi cel mult doi ani.

În Romania, directiva a fost transpusă în legislatia naţională prin Legea 298/2008. În octombrie 2009 însă, Curtea Constituţională (CC) a hotărât că aceasta lege este neconstituţională. CCR a decis că legea încalcă articolul din Constituţie referitor la secretul corespondenţei, excepţie ridicată într-un litigiu dintre firma de telefonie Orange şi Comisariatul pentru Societatea Civilă.

sursa: HotNews

What Next?

Related Articles