Ce au discutat Merkel si Medvedev in Germania

În cadrul întâlnirii cu cancelarul german Angela Merkel, preşedintele rus Dmitri Medvedv s-a pronuţat pentru urgentarea proiectului North Stream, gazoduct ce ar urma să transporte gaz rusesc pe sub Marea Baltică înspre Europa.


Medvedev a calificat acest proiect ca fiind “esenţial pentru securitatea energetică a Europei”. În acest context, preşedintele rus a menţionat că “proiectul rival Nabucco nu ar putea asigura aprovizionarea cu gaze a Europei în aceeaşi măsură ca North Stream”.

În cadrul consultărilor interguvernamentale, Germania şi Rusia au semnat un contract pentru înfiinţarea unei agenţii energetice comune.

La Munchen, cancelarul Merkel a semnalat atitudinea pozitivă a Germaniei faţă de oferta de preluare a producătorului de automobile Opel (confruntat cu dificultăţi după falimentul General Motors) de către banca rusă Sberbank şi concernul canadian, Magna.

“Viitorul firmei Opel constituie o preocupare comună a Germaniei şi Rusiei”, a declarat Merkel. Consultările germano-ruse de la Munchen au fost umbrite de asasinarea, la Groznîi, a activistei pentru drepturile omului Natalia Estemirova.

Cancelarul Merkel s-a arătat şocată de acest asasinat şi a cerut Rusiei să demareze o anchetă care să clarifice circumstanţele morţii Estemirovei.

La rândul său, Dmitri Medvedev a declarat că “Estemirova a făcut lucruri utile spunând adevărul şi a adăugat că această faptă nu va rămâne nepedepsită”.

 

 

Sursa: RADOR

What Next?

Related Articles