Ce afirmă omul căruia Europa de Sud-Est îi datorează libertatea

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, cel care a făcut posibilă instaurarea democraţiei şi în fostul bloc sovietic din Europa de Sud-Est, a criticat vehement clasa politică din Rusia, pe care o consideră “bogată şi depravată”, citează MEDIAFAX. El acuză Kremlinul că l-a împiedicat să înfiinţeze un partid.
Gorbaciov a declarat într-un interviu acordat ziarului Novaia Gazeta că adjunctul şefului administraţiei de la Kremlin, Vladislav Surkov, l-a descurajat să creeze un partid social-democrat.

“Intenţionasem, alături de prietenii mei, să înfiinţez un partid. Când a aflat Surkov, m-a întrebat la ce mi-ar folosi, spunând că oricum nu va fi înregistrat”, precizează Gorbaciov.

“Clasa politică se comportă în mod revoltător. Sunt bogaţi şi depravaţi. Idealul lor este miliardarul Roman Abramovici”, apreciază Gorbaciov.

“Urăsc acest ideal. Mi-e ruşine de această idee. Mi-e ruşine pentru noi şi pentru ţară”, adaugă fostul lider sovietic.

Gorbaciov a criticat încă o dată modul în care sunt numiţi în funcţii guvernatorii regiunilor ruse şi lipsa libertăţii de exprimare la televiziunile publice, subliniind că oamenii bine pregătiţi pleacă din Rusia din cauza lipsei democraţiei.

“O viaţă normală este legată de democraţie, când puterea este sub control, nu de autoritarism, când sunt controlaţi oamenii şi libertăţile acestora. Dacă ar exista o renaştere a proiectului democratic, oamenii ar înceta să emigreze şi ar reveni. Politica actuală, în care sunt folosite toate mijloacele pentru a se menţine la putere, este inacceptabilă”, apreciază Gorbaciov.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles