Cazul Timoşenko poate duce la blocarea ratificării acordului de asociere UE – Ucraina

UE - Ucraina foto presstv

Germania, prin vocea ministrului său de externe, Guido Westerwelle, a avertizat că va bloca ratificarea acordului de asociere Uniunea Europeană – Ucraina, în contextul îngrijorărilor legate de situaţia fostului premier Iulia Timoşenko, aflată în greva foamei în închisoare, pentru a denunţa violenţele comise asupra sa.

Acordul de asociere Uniunea Europeană – Ucraina a fost parafat la 30 martie, la Bruxelles, după aproape cinci ani de negocieri. Acesta prevede ca dispoziţiile privind “instituirea unei zone de liber schimb aprofundat şi cuprinzător” să acopere toate domeniile: comerţul cu bunuri, agricultura – unde UE dă asigurări că a obţinut exceptări pentru anumite produse sensibile -, servicii, investiţii, libera circulaţie a capitalurilor şi cea a persoanelor, limitată totuşi la călătoriile de afaceri.

La momentul semnării acordului, diplomaţi europeni precizau că parafarea este o etapă “pur tehnică”, ea neînsemnând că Uniunea Europeană este pregătită să semneze oficial Acordul.

“Noi, germanii, spunem că acordul de asociere UE-Ucraina nu poate fi ratificat dacă nu sunt clar îndeplinite condiţiile unui de stat de drept”, a declarat Westerwelle, într-un interviu acordat televiziunii germane ZDF, întrebat despre dna Timoşenko.

Într-un alt interviu apărut miercuri, în cotidianul Bild, şeful diplomaţiei germane a reamintit că Ucraina, în calitate de membru al Consiliului Europei, s-a angajat să respecte standardele acestei organizaţii în materie de drepturi ale omului. “Guvernul ucrainean trebuie să ştie: drumul spre Europa trece pe un pod care se sprijină pe doi piloni: democraţia şi statul de drept”, a subliniat el.

Întrebat la ZDF pe tema unui eventual boicot al Euro-2012 din Ucraina de către guvernul german, Guido Westerwelle a afirmat că, deocamdată, subiectul nu este de actualitate. “Sunt de părere că nu are rost să decidem în legătură cu acest lucru astăzi. (…) Nu ajută să spunem că o vom face în şase săptămâni”, a adăugat el, insistând că “important este astăzi să o ajutăm pe dna Timoşenko”.

Potrivit presei germane, cancelarul Angela Merkel şi miniştrii cabinetului său ar putea să nu se deplaseze în Ucraina pentru a asista la meciuri de la Euro-2012 dacă Iulia Timoşenko nu va fi eliberată până atunci.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles