Câteva subiecte abordate de Obama în Discursul despre Starea Naţiunii

Presedintele SUA Barak Obama. foto wikipedia

Prezent în faţa congresmenilor, preşedintele american Barack Obama, a susţinut Discursul despre Starea Naţiunii. Printre subiectele abordate se află bugetul, modificările climatice şi situaţia Coreei de Nord.

Referitor la buget, Preşedintele american a apreciat că intrarea în vigoare a unor tăieri bugetare drastice constituie “o idee cu adevărat proastă”. El i-a îndemnat pe congresmeni să adopte o “abordare echilibrată” în vederea reducerii deficitului.
“Aceste tăieri ne vor încetini cu siguranţă relansarea economică şi ne vor costa sute de mii de locuri de muncă”, citează CNN, preluat de MEDIAFAX.

Controlul deţinerii armelor de foc a fost un alt subiect din discurs.

Victimele armelor de foc “merită o lege”. Gabby Giffords merită o lege. Familiile din Newtown merită o lege. Familiile din Aurora merită o lege”, a spus Obama.

Referitor la schimbările climatice, determinate de poluare, Obama a menţionat că va ordona Cabinetului său să îi prezinte textele pe care le pot adopta, acum şi în viitor, în vederea reducerii poluării, pregătirii comunităţilor pentru consecinţele modificărilor climatice şi accelerării tranziţiei către mai multe surse de energie regenerabile”.

Preşedintele american a stabilit “un nou obiectiv al Americii”:reducerea la jumătate a nivelului de energiei consumate în în prezent în casele şi întreprinderile americane în decursul următorilor 20 de ani”.

Barack Obama a îndemnat Congresul să adopte o lege “de reformare a sistemului imigraţiei, în lunile viitoare”.

“Economia noastră este mai puternică atunci când exploatăm talentele şi ingeniozitatea unor imigranţi plini de speranţă”.

Această reformă va presupune, pe de-o parte “o securizare solidă a frontierelor”, iar pe de altă parte, va trebui să uşureze  calea către obţinerea cetăţeniei.

Preşedintele american şi-a anunţat intenţia de a negocia cu Rusia o reducere suplimentară a arsenalului nuclear după adoptarea Tratatului START de dezarmare nucleară între cele două ţări, la sfârşitul lui 2010.

“Vom angaja negocieri cu Rusia pentru a obţine reduceri suplimentare ale arsenalelor noastre nucleare”.

Vis-a-vis de problema iraniană,şi de controversatul său program nuclear, Obama a spus că “liderii iranieni trebuie să admită că acum a venit vremea (găsirii) unei soluţii diplomatice, deoarece există o coaliţie la nivel internaţional care le cere să îşi îndeplinească obligaţiile internaţionale”.

Referitor la Coreea de Nord şi la testul efectuat de aceasta pe 12 februarie, Obama a concluzionat că “astfel de provocări  vor izola şi mai mult această ţară”.
“Suntem alături de aliaţii noştri, ne vom consolida apărarea antirachetă şi vom conduce comunitatea internaţională către o acţiune fermă ca răspuns la aceste ameninţări”, a spus Obama.

În legătură cu Afganistanul, Obama a susţinut clar că “în cursul anului viitor, 34.000 de militari americani se vor întoarce acasă din această ţară”.
“În această primăvară forţele noastre vor îndeplini misiuni de sprijin, forţele afgane aflându-se în prima linie”.

Referitor la Al-Qaida, Obama a menţionat că “au apărut diferite filiale Al-Qaida şi grupări extremiste, localizate începând din Peninsula Arabică şi până în Africa.

“Ameninţarea reprezentată de aceste grupări evoluează” şi prin urmare trebuie să luăm atitudine faţă de aceste grupări.

 

Sursa: CNN, MEDIAFAX, Reuters

What Next?

Related Articles