Cateva pareri despre reuniunea Consiliului European

Consiliul European

Trecand peste divergenta Ponta-Basescu, peste supararea Presedintelui ca “a ramas pe dinafara” si ca nu a plecat la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, pe parcursul a 2 zile, respectiv 28 si 29 iunie, liderii europeni vor încerca să gaseasca răspunsuri de urgenţă la criza zonei euro, dar si soluţii pentru o mai mare integrare economică.

Liderii celor 27 de state membre trebuie în special să identifice solutii care sa contribuie la consolidarea Uniunii, sa elaboreze un plan bancar, dar şi să găsească soluţii imediate pentru a limita creşterea ratelor dobânzilor care afectează Spania şi Italia.

Preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a declarat că “europenii sunt ingrijoraţi faţă de prezent şi nesiguri faţă de viitor”. El a dat asigurări că “şefii de stat şi de guvern europeni vor adopta ‘măsuri importante pentu creştere şi crearea de locuri de muncă”.
Preşedintele francez Francois Hollande a declarat ca se doresc “soluţii extrem de pentru ţările aflate în dificultate financiară”, aluzie fiind la Italia şi Spania.
Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că adoptarea pactului de creştere va transmite un semnal important, alături de pactul bugetar: acela ca e nevoie de bugete solide, dar şi de crearea de locrui de muncă’.

La rândul său, premierul belgian Elio Di Rupo a declarat ca “Italia, Spania, Grecia, Cipru, Portugalia sunt în mare dificultate. Dacă aceste state nu vor fi ajutate, va exista un efect de domino pentru întreaga Europă”. Prin urmare, trebuie luate măsuri de urgenţă”, a mai afirmat el.

What Next?

Related Articles