Care sunt cele mai bune dobanzi la banci

Dobânzile plătite de bănci pentru depozitele în lei la termen s-au redus semnificativ în ultimul an. Astfel, cea mai mare dobândă plătită  pentru depozitele în lei este de 8,75%. Grecii de la ATEbank ocupă prima poziţie în topul celor mai mari dobânzi plătite la depozitele în lei pe termen de 6 luni, oferind clienţilor un randament de 8,75% la sumele plasate în bancă.

Astfel, la o rată a inflaţiei de 4,2%, clienţii obţin un câştig real de 4,55%.

Suma minimă pentru constituirea unui depozit la ATEbank este de 100 de lei, iar pentru un plasament de 10.000 de lei se obţine o dobândă de 437,5 lei. Dobânda este fixă pe toată perioada de constituire a depozitului şi se poate vira fie în contul curent deschis la ATE Bank România, sau se capitalizează în contul de depozit.

Sucursalele locale ale Emporiki Bank, ProCredit, GarantiBank şi banca autohtonă Carpatica încă mai oferă dobânzi de 8% pe an pentru depozitele clienţilor cu scadenţa la 6 luni.

Dobânda este fixă pe toată perioada plasamentului, iar pentru un depozit de 10.000 de lei pe o perioadă de 6 luni clienţii obţin un câştig de 400 de lei.

Practic, dobânda reală plătită de cele patru instituţii de credit este de 3,8% pe an, în condiţiile în care rata anuală a inflaţiei s-a plasat la 4,2% în martie.

MKB Romexterra Bank plăteşte o dobândă de 8,25% pe an pentru depozitele în lei cu scandeţa la 6 luni, clienţii obţinând un câştig real de 4,05% pe an. Pentru un depozit în valoare de 10.000 de lei pe termen de 6 luni, clienţii MKB obţin la scadenţă o dobândă de 412,5 lei.

Banca nu percepe un comision pentru deschiderea contului de depozit, iar lunar solicită un comision de administrare în valoare de 1 leu.

Economiştii şi bancherii susţin că Banca Naţională va mai reduce dobânda de politică monetară în acest an pentru a încuraja creditarea, dar acest lucru va conduce, inevitabil, şi la o reducere mai mare a dobânzilor plătite la depozite.

Sursa: Wall-Street

What Next?

Related Articles