Cardul national de sanatate va fi distribuit din semestrul doi al lui 2011

Primele carduri de sănătate vor fi distribuite către asiguraţi în al doilea semestru din 2011, producţia acestora fiind demarată din ianuarie 2011.

Guvernul României a aprobat în decembrie Ordonanţa de urgenţă privind introducerea cardului naţional de sănătate, un document cu informaţii de identificare şi istoric medical ce va permite accesul asiguraţilor la servicii sanitare în reţeaua publică.

Cardul de sănătate va fi un document obligatoriu pentru asiguraţii care vor să beneficieze de servicii medicale. Medicii vor avea un card medical profesional.

Documentul poate fi solicitat de orice asigurat (contribuabil la fondul naţional de sănătate) şi obţinut contra unei sume de doi euro (8,5 lei). Cardul va fi livrat prin poştă, la domiciliu, fiecărui asigurat.

Cardul va cuprinde informaţii minime despre deţinător (date de identificare şi cod numeric personal, cod unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi numărul de identificare al cardului), dar şi detalii de natură medicală, stocate pe un cip. Acest cip va conţine informaţii precum diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh, eventualul accept pentru prelevarea de organe după deces, numele şi datele de contact ale medicului de familie.

Pacientul va merge cu cardul de sănătate la medicul de familie care, la rândul său, va introduce în sistem şi cardul lui pentru a putea accesa informaţiile şi elibera prescripţia. În mod obligatoriu, cardul profesional al medicului trebuie folosit în acelaşi timp cu cel al pacientului.

Dacă asiguratul nu va prezenta cardul de sănătate, atunci el va trebui să achite serviciile medicale de care beneficiază, în afară de cele de urgenţă.

Toţi medicii din sistemul public vor primi un card profesional, cu ajutorul căruia se va controla accesul la serviciile medicale printr-un sistem informatizat.

sursa: Wall-Street

What Next?

Related Articles