Bruxelles – Reuniunea ministerială a NATO

Sediul NATO Bruxelles. foto mediafaxÎn perioada 6-7 decembrie 2016, la Bruxelles se desfăşoară lucrările reuniunii ministeriale a NATO. Aceasta este prima întâlnire la acest nivel după Summit-ul NATO de la Varşovia.Din partea României participă ministrul Afacerilor externe, Lazăr Comănescu.  Reuniunea a debutat cu o sesiune la care au participat, alături de omologii lor aliaţi şi din Muntenegru, şi miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, precum şi Înaltul Reprezentant UE, Federica Mogherini.


“Schimbul de opinii a vizat stadiul şi perspectivele relaţiei NATO-UE. Au fost trecute în revistă progresele înregistrate în cooperarea dintre cele două organizaţii şi modalităţile de punere în aplicare a Declaraţiei comune NATO-UE adoptate la Varşovia, în iulie 2016. La finalul discuţiilor, miniştrii au adoptat o Declaraţie politică prin care au reafirmat angajamentul pentru avansarea parteneriatului strategic NATO-UE şi au convenit peste 40 de măsuri practice de dezvoltare a cooperării între cele două organizaţii, în cele şapte domenii considerate de interes strategic: combaterea ameninţărilor hibride, apărare cibernetică, exerciţii, securitate maritimă, comunicare strategică, dezvoltarea de capabilităţi, consolidarea cooperării şi coordonării, inclusiv din perspectiva dialogului cu industria de apărare, sprijinul acordat partenerilor. Ministrul român de externe a subliniat importanţa complementarităţii eforturilor NATO şi UE şi a valorii adăugate pe care o aduce fiecare dintre cele două organizaţii la gestionarea provocărilor şi ameninţărilor curente”, potrivit unui comunicat al MAE.

Cea de-a doua sesiune a fost dedicată rolului NATO în proiectarea stabilităţii dincolo de graniţele sale, care, conform deciziilor Summit-ului de la Varşovia, reprezintă o componentă deosebit de importantă a răspunsului Alianţei la actualele provocări de securitate. Au fost trecute în revistă stadiul şi perspectivele implementării pachetelor de asistenţă pentru diferiți parteneri în cadrul Iniţiativei privind consolidarea capacităţilor de apărare, precum şi aspecte legate de sprijinul Alianței pentru Coaliția anti-ISIL, programul de instruire a ofițerilor irakieni şi operația Sea Guardian din Marea Mediterană.

A fost abordată şi relaţia NATO cu ţările din Balcanii de vest, fiind reiterată importanţa acordată de Alianţă regiunii. Şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea unei abordări echilibrate şi cuprinzătoare a NATO în proiectarea stabilităţii, în cadrul căreia modalităţile de acţiune să fie adaptate situaţiei existente în vecinătatea estică şi, respectiv, cea sudică şi intereselor şi nevoilor specifice ale diferitelor ţări partenere. A subliniat, în acest context, necesitatea  continuării unui sprijin activ din partea NATO pentru partenerii estici – Ucraina, Georgia şi Republica Moldova – pledând pentru implementarea integrală a pachetelor de asistenţă deja convenite, precum şi pentru identificarea unor noi măsuri care să vină în întâmpinarea nevoilor acestor state de consolidare a rezilienţei naţionale şi de avansare a reformelor în domeniul apărării şi securităţii.

A exprimat, totodată, sprijinul României pentru o abordare mai activă a NATO în relaţia cu ţările din Balcanii de Vest, orientată spre obţinerea unor rezultate concrete şi dezvoltarea cooperării cu acestea.

Sursa: comunicat MAE

What Next?

Related Articles