Bulgarii vor să împiedice “turismul electoral” printr-un amendament la Codul electoral

Parlamentul bulgar a adoptat definitiv, un amendament la Codul electoral, menit să prevină frauda în special la alegerile municipale din toamna acestui an, citeaază MEDIAFAX.

Conform unui amendament foarte controversat, nu vor putea vota la alegerile legislative şi municipale decât alegătorii care locuiesc de mai mult de un an în localitatea secţiei lor de votare.

Acest amendament trebuie să pună capăt fenomenului calificat drept “turism electoral”, exploatat în mare măsură de partidul minorităţii turce Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MDL).

Pentru a-şi asigura victoria în localităţile cu o puternică minoritate musulmană – în sudul şi nord-estul ţării – MDL organiza de mai mulţi ani deplasări în masă ale emigranţilor bulgari din Turcia care nu renunţaseră însă la cetăţenia lor bulgară.

Amendamentul adoptat în decembrie a fost considerat “antidemocratic” de preşedintele Gheorghi Părvanov, care s-a opus prin veto acestei legi, obligând Parlamentul să o reexamineze.

Legea a fost însă votată din nou, fără vreo modificare, miercuri, de deputaţii partidului de centru-dreapta aflat la putere, GERB, şi de ultranaţionaliştii de la Ataka, ceea ce îl obligă pe preşedinte să o promulge.

Se pare că turismul electoral e o “meteahnă” veche, practicată în toată lumea.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles