Bulgarii nu mai vor democraţie?

fara drepturi si libertati. foto spunesitu

Nu pot să îmi ascund mirarea, stupefacţia chiar, şi, în ultimă instanţă, un soi de indignare faţă de ceea ce am lecturat că s-ar întâmpla în Bulgaria.
Concret, este vorba de rezultatele unui  sondaj efectuat de curând, de Institutul bulgar Mediana, bazat pe următoarea întrebare: este democraţia utilă sau este periculoasă pentru Bulgaria?
La această întrebare un procent de 35% dintre repondenţi au afirmat că sunt de părere că democraţia “nu este bună”, 38%, au afirmat că democraţia este utilă, iar restul de până la 100% au răspuns cu “nu ştiu” sau s-au abţinut.

Aşadar, la doar cinci ani de la aderarea la UE, se constată “înclinaţia” cetăţenilor bulgari spre anti-democraţie, spre acceptarea adoptării unor măsuri nedemocratice, care ar avea urmări grave asupra drepturilor şi libertăţilor lor ca cetăţeni.
Unii specialişti – fie politologi, fie sociologi, au încercat să găsească explicaţii pentru această atitudine. Astfel, politologul Antonyi Galabov este de părere dă această schimbare de opinie faţă de democraţie este dată de faptul că „în Bulgaria domneşte o mare neîncredere în partide şi instituţii”.

Totodată, mulţi bulgari sunt convinşi de faptul că “binele naţiunii ar fi mai important decât interesele unor grupuri restrânse” iar cetăţenii care se simt cu cugetul împăcat nu ar avea probleme dacă le-ar fi ascultate convorbirile.
Mulţi bulgari n-ar avea nimic împotrivă dacă poliţia le-ar îngrădi o parte din drepturile cetăţeneşti, cum ar fi libertatea de exprimare sau libertatea presei. În acest sens, unii sunt de părere că „oamenii care nu au convingerile şi opiniile sănătoase nu au voie să apară la radio şi televiziune”.

Căutând ce anume declanşează aceste convingeri, sociologul Kolio Kolev a ajuns la concluzia că în spatele acestor afirmaţii „se ascunde teama, invidia socială, instinctul răzbunării şi, mai ales ura contra elitelor”.
“E şi ura contra bogaţilor, a profitorilor de pe urma tranziţiei, a tot ce e perceput ca fiind altfel”.

Vis-a-vis de ceea ce se întâmplă atât în Bulgaria, cât şi în România şi Ungaria, mai mulţi analişti europeni cred că marile deziderate ce îi anima pe bulgari, români sau unguri în 1989, au ajuns să fie ceva desuet. Ceea ce nu e bine deloc.

Dar asta se întîmplă în societăţile în care se ajunge la o disoluţie a statului, în care grupurile de interese controlează şi conduc – mai pe faţă mai din umbră – în care, “ei sunt doar pentru ei, nu şi pentru restul. Restul, nu au decât să spere că totuşi statul nu i-a abandonat de tot şi le va face dreptate… Că doar speranţa moare ultima!

 

Sorina Bruj

Sursa: Deustche Welle

What Next?

Related Articles