Bulgarii amână adoptarea monedei euro

premierul bulgar, Boyko Borisov. foto en.rian.ru

Se poate spune că bulgarii stau mai bine decât noi românii la capitolul “decizii importante”. Spre exemplu, azi a ieșit la rampă al lor premier Boyko Borisov şi, împreună cu ministrul de Finanțe, Simeon Djankov, au declarat că:
“Bulgaria a îngheţat pe termen nelimitat planurile de adoptare a monedei euro. Iar, în contextul crizei datoriilor de stat, consideră că aderarea la uniunea monetară nu ar mai aduce vreun beneficiu, ci numai costuri”.

Deși planurile de aderare la zona euro, au reprezentat un vechi obiectiv pe termen lung al mai multor guvernări de la Sofia, deteriorarea condiţiilor economice şi incertitudinile legate de viitorul blocului monetar, alături de schimbarea “decisivă” a opiniei publice din ţară privind adoptarea euro, la începutul celui de-al treilea an de austeritate, i-a determinat pe guvernanții de la Sofia să ia această decizie.

“Direcţia s-a schimbat în strategia noastră, dar şi în rândul cetățenilor. În prezent, nu văd niciun beneficiu al intrării în zona euro, ci numai costuri. Cetățeanul este îndreptăţit să ştie cine ar avea de salvat pe cine după ce aderăm. Este prea riscant pentru noi şi, în plus, nu este sigur care sunt regulile şi cum vor sta lucrurile peste un an sau doi”, a afirmat Djankov, citat de ZF.

Borisov a afirmat că temerile guvernului bulgar au fost accentuate de divergenţele tot mai profunde dintre liderii europeni: Motivul disputelor ar fi acela că unii dintre aceştia susţin insistenţele Germaniei de a prioritiza disciplina fiscală, în defavoarea creşterii econmice, iar alţii doresc o politică mai expansionistă.

Oare guvernanții noștri ce zic de această decizie? Că doar bulgarii sunt pe-aproape de noi…

Sorina Bruj

Sursa: ZF

What Next?

Related Articles