Bulgaria – alegeri prezidenţiale şi locale

alegeri. foto mediafax.ro

În Bulgaria se desfăşoară pe 23 octombrie alegeri prezidenţiale şi locale. Aceasta este prima dată când  Bulgaria organizează alegeri prezidenţiale şi locale în aceeaşi zi.

Actualul preşedinte bulgar, Georgi Parvanov, urmează să încheie cel de al doilea mandat în ianuarie 2012.

Optsprezece candidaţi participă la alegeri pentru preşedinţie în primul tur al alegerilor. Dacă niciunul dintre candidaţi nu întruneşte de 50% din voturile valabile, sau în cazul în care prezenţa la urne este de sub 50%, primii doi candidaţi se vor confrunta într-un al doilea tur peste o săptămână.
Cei trei principali candidaţi sunt: conservatorul Rosen Plevneliev, considerat favorit, socialistul Ivailo Kalfin şi fostul comisar european Meglena Kuneva, candidat independent. Aceştia doresc o mai bună integrare a Bulgariei în UE., al cărei membru este din 2007.

Bulgarii urmează să îşi aleagă, tot pe 23 octombrie, şi cei 264 de consilieri municipali, prin scrutin proporţional. Primarii vor fi aleşi în cadrul unui scrutin uninominal majoritar cu două tururi.

Faptul că alegerile prezidenţiale şi cele municipale coincid ar trebui să favorizeze participarea la vot, care ar putea atinge 60 la sută, potrivit institutelor de sondaje.

Sursa: Novinite

What Next?

Related Articles