Bugetul UE 2014-2020 nu a putut fi adoptat

UE - economia-a.blogspot

Liderii celor 27 state membre ale UE, nu au reuşit să ajungă la o înţelegere pentru a putea adopta bugetul Uniunii pentru perioada 2014-2020. Pentru adoptarea acestuia s-a decis o nouă reuniune a Consiliului Europea la începutul anului 2013.

Preşedintele Consiliului European, belgianul Herman Van Rompuy, va trebui să încerce să armonizeze poziţiile ţărilor în ceea ce priveşte nivelul reducerilor ce urmează să fie aplicate bugetului multianual. Acesta a primit mandat din partea şefilor de stat şi de guvern ai UE pentru a încerca să ajungă la un consens, dar şi critici voalate din partea unor delegaţii pentru propunerea sa de buget.

Ultimul proiect de buget a lui Van Rompuy stabileşte bugetul UE pentru următorii ani la 973 de miliarde de euro, cu 80 de miliarde mai puţin decât suma propusă iniţial de Comisia Europeană. Acesta va trebui să modifice din nou valoarea bugetului pentru a convinge deopotrivă liderii care doresc reduceri bugetare severe şi pe cei care se opun acestor reduceri care ar putea afecta capitolele sensibile ale agriculturii şi coeziunii.

Pentru a estompa gravitatea situaţiei liderii UE au transmis un mesaj de încredere: nu este cazul să se facă o dramă din acest nou eşec. De altfel, există o tradiţie privind adoptarea bugetului, în acest sens la niciun summit al UE nu s-a reuşit aprobarea bugetului multianual de la prima reuniune.

Poziţii exprimate de liderii europeni

Ţări care susţin reducerea bugetului (Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Suedia, Finlanda):

Marea Britanie: s-a situat în fruntea ţărilor care doresc reduceri bugetare. Premierul britanic David Cameron: “Nu putem creşte bugetul UE când facem reduceri acasă”. Acesta şi-a axat criticile în special pe cheltuielile administrative şi de personal ale UE şi şi-a reiterat cererea de reducere a salariilor şi pensiilor şi de creştere a vârstei de pensionare a funcţionarilor europeni. Cameron a acuzat Bruxellesul că “trăieşte într-o lume paralelă” şi a spus că, prin atitudinea sa, îi apără “şi pe contribuabilii europeni, nu doar pe cei britanici”.

Germania: cancelarul german Angela Merkel a apreciat că există “suficient potenţial” pentru ca ţările membre să ajungă la un acord la începutul anului viitor, însă a subliniat că negocierile privind bugetul trebuie să se încheie la începutul lui 2013. Merkel a refuzat să se pronunţe dacă poziţia ei este mai aproape de Cameron şi de nucleul dur al ţărilor intransigente, care insistă pe reduceri masive  sau de cea a preşedintelui francez Francois Hollande, care doreşte să îndulcească efectul tăierilor, în principal în ceea ce priveşte bugetul pentru agricultură.

Ţări care susţin menţinerea în limitele actuale ale bugetului (Franţa, România, Italia, Spania)

Franţa: preşedintele francez Francois Hollande a apreciat că suma cheltuielilor totale propusă de Van Rompuy este rezonabilă, dar s-a declarat împotriva unei noi reduceri semnificative a acestei cifre. “Vrem un buget consistent, din care să se poată finanţa politicile europene”, a spus Hollande, care este de acord cu o reducere totală de 80 de miliarde de euro, propusă de van Rompuy, comparativ cu cifrele avansate iniţial de Comisia Europeană, dar nu este de acord cu propunerea lui Cameron de a reduce suplimentar bugetul UE cu încă 30 de miliarde de euro.

Spania: şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, şi-a exprimat convingerea că ţările membre s-au apropiat de găsirea unui acord şi a subliniat că Spania a ieşit de la summit într-o poziţie mai bună decât a intrat.

Surse diplomatice comunitare au declarat că, “pentru a se obţine un acord (la următoarea reuniune a Consiliului European) va fi nevoie să existe o tăiere suplimentară la suma globală şi una specifică, care vizează cheltuielile administrative”.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles