Bugetarii in greva generala

Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ şi ale funcţionarilor publici, sănătate, administraţie, interne, cât şi din administraţia publică locală şi centrală, finanţe, membri ai Alianţei bugetarilor, se vor afla luni, 5  octombrie, în grevă generală.

Acestora li se vor alătura peste 500 de salariaţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, constituiţi în Sindicatul Forum din Administraţia Publică, afiliat la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, membră a CNS “Cartel ALFA”, care vor protesta între orele 9,00 şi 11,00.

Liderul Confederaţiei Naţionale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, susţinea, recent, că în Bucureşti s-ar putea strânge aproximativ 25.000 de oameni, iar la nivel local, în funcţie de federaţiile sindicale ce se vor alătura FNSA, numărul protestatarilor ar putea ajunge la 5.000 – 6.000.

Conform protocolului de constituire, Alianţa Bugetarilor are ca scop renegocierea Legii unitare de salarizare, care situează aceste categorii de personal în partea de jos a grilei salariale, stoparea disponibilizărilor de personal în sectorul bugetar şi neacceptarea concediilor forţate fără plată.

Sindicatele din învăţământ, membre ale FSLI “Spiru Haret”, au decis să nu pună note în catalog până nu va fi eliminat articolul 49 din Legea unitară a salarizării pentru care şi-a asumat răspunderea Guvernul şi să strângă semnături pentru grevă generală începând cu data de 16 octombrie.

“Mesajul pe care vrem să-l transmitem clasei politice este că nu ne mai poate lua de proşti, nu ne mai poate manipula. În spatele Alianţei Bugetarilor nu stă nici o formaţiune politică, aşa cum se încearcă să se sugereze. Este o formă de solidarizare a sindicatelor din diferite confederaţii sindicale pentru salvarea locurilor de muncă, pentru o salarizare demnă, direct proporţională cu calitatea, cantitatea şi importanţa muncii depuse. A sosit momentul ca toţi cei 400.000 de salariaţi din îvăţământ să riposteze faţă de nişte politicieni care i-au minţit, înşelat, au făcut promisiuni electorale. Colegii mei nu-şi mai pun speranţă în actualii politicieni. Este vorba de 1,4 milioane de bugetari, votanţi care îi pot sancţiona la vot. Există salariaţi din domeniul privat care sunt duri la adresa bugetarilor. Le cerem acestora să vadă că vin din familii mixte şi le cerem solidaritate şi unitate, pentru a le arăta politicienilor că, indiferent de încercările lor de dezbinare între cele două categorii de salariaţi nu vor reuşi”, a precizat Nistor.

În grevă va fi şi personalul din sistemul sanitar. Aici, se va asigura doar serviciul de urgenţă medicală.

“Am ascultat promisiunile primului ministru privind finanţarea sistemului sanitar. Nu mai credem nimic, până nu vedem banii în contul Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurării de Sănătate nu vom înceta acţiunile de protest”, a afirmat Adrian Bârea, preşedinte executiv al Federaţiei Sanitas.

Preşedintele Camerei Federative a Medicilor, dr. Dan Pereţianu,a anunţat, printr-un comunicat de presă, că organizaţia pe care o conduce nu a făcut demersuri legale, conform legii conflictelor de muncă, pentru a declanşa grevă în sistemul de sănătate. Ca atare, medicii, membri ai CFMR nu vor fi în grevă pe 5 octombrie.

“Camera Federativă a Medicilor din România, în calitate de sindicat al medicilor din România, nu recomandă manifestări de protest extreme (grevă) în această perioadă politică tulbure. Toate acţiunile de acest fel pot fi interpretate, în contextul politic actual, drept acţiuni de sprijin sau de non-sprijin electoral. Acţiunile sindicale pe care CFMR le recomandă sunt cele care nu implică decizii politice, ci numai tehnice, cu impact strict asupra situaţiei economice a membrilor şi numai la nivel de unitate”, susţine Pereţianu.

Conform liderilor sindicali, în poliţie şi penitenciare, personalul din ordine şi pază, circulaţie, ordine publică va lucra cu o banderolă pe braţ iar restul se va afla în grevă. Nu toţi angajaţii din administraţia publică vor fi luni în grevă.

“Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), afiliată la CNS Cartel ALFA, organizează, luni, pichetarea prefecturilor din toată ţara, între orele 11.00-13.00″, susţine liderul sindical Valer Suciu.

Sindicaliştii cer eliminarea din textul Legii-cadru a articolele care prevăd diminuarea veniturilor salariaţilor din sectorul bugetar, care fac referire la disponibilizarea salariaţilor din acest sector, articole care, în opinia sindicaliştilor, încalcă principiile autonomiei locale şi ale descentralizării instituţiilor publice.

Vor fi pichetate instituţiile din următoarele judeţe: Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Sălaj, Teleorman, Tulcea, Timiş şi Vaslui.

Următoarea acţiune de protest va avea loc pe data de 7 octombrie când confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional vor organiza, în Bucureşti, un amplu miting de protest, în Piaţa Victoriei. Liderii sindicali estimează o participare de circa 30.000 de persoane.

 

Sursa:AGERPRES

What Next?

Related Articles