Budapesta – Reuniunea Grupului de la Vişegrad

Logo Visegrad Group. foto visegradgroupPe 24 februarie, la Budapesta încep lucrările reuniunii miniştrilor de Externe din ţările Grupului de la Vişegrad, respectiv Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia, şi omologii lor din România, Bulgaria şi Grecia.

Ministerul ungar de Externe a informat că “aceasta va fi prima întâlnire într-un cadru larg după reuniunea extraordinară de joi, 20 februarie, de la Bruxelles privind situaţia din Ucraina, în condiţiile în care la discuţiile de la Budapesta participă şapte miniştri europeni de externe”, citează RRA.

“Ungaria va oferi tot sprijinul pentru soluţionarea situaţiei politice şi economice din ţara vecină,Ucraina”, se arată într-un comunicat al Ministerului ungar de Externe.
“Interesul fundamental al Budapestei este ca Ucraina să fie o ţară stabilă, liniştită care să se apropie de comunitatea europeană, prosperă din punct de vedere economic şi unitară teritorial. Ungaria, alături de celelalte state membre ale UE, va urmări în continuare cu deosebită atenţie evoluţiile situaţiei din Ucraina”, se arată în acelaşi comunicat.

Alte subiecte de pe agenda discuţiilor sunt:
– Parteneriatul Estic;
– posibilităţile de cooperare în domeniul energetic,
– situaţia privind refugiaţii, ca urmare a crizei din Siria,
– situaţia din ţările din Balcanii de Vest,
– alegerile europarlamentare din luna mai.

Aceasta consituie prima reuniune la nivel de miniştri de externe organizată în acest format, de când Ungaria a preluat în luna iulie a anului trecut, pentru un an, preşedinţia Grupului de la Vişegrad.

Sursa: RRA

What Next?

Related Articles