Băsescu şi Boc au minţit în campania elctorală?

Odată cu declanşarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, veştile bune despre economia României nu au întârziat să apară dinspre Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni. Ieşisem din recesiune şi treceam pe creştere economică.

Iată datele oficiale:

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut o scădere de 1,5%, în termeni reali, comparativ cu trimestrul trei, astfel că economia României nu a ieşit încă din recesiune, pe întreg anul 2009 declinul fiind de 7,2%.

Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut o scădere de 1,5% în termeni reali comparativ cu trimestrul trei, astfel că economia României nu a ieşit încă din recesiune, pe întreg anul 2009 scăderea fiind de 7,2%, potrivit primelor estimări ale INS.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, PIB-ul a înregistrat o scădere de 6,6%.

Economia României a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea Produslui Intern Brut în termeni ajustaţi sezoneri, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. Începând de atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru până în prezent în termeni ajustaţi sezonier.

Pentru termenul de ieşire din recesiune nu există o definiţie economică general acceptată, însă la nivel internaţional se afirmă că o economie a ieşit din recesiune atunci când înregistrează primul trimestru de creştere, după mai multe intervale de scădere. În mod similar, se afirmă că o economie a intrat în recesiune după ce PIB-ul a înregistrat două trimestre consecutive de scădere, comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor ajustate sezonier.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, România a înregistrat în 2008 o creştere economică record, de 7,1%, mai mare faţă de avansul de 6% înregistrat în 2007.

În vederea alinierii la cerinţele Uniunii Europene, începând cu anul 2009, Institutul Naţional de Statistică publică trimestrial estimări “semnal” (Flash) privind evoluţia Produsului intern brut în trimestrul curent faţă de trimestrul corespunzător din anul precedent – indice brut şi faţă de trimestrul anterior – indice ajustat sezonier. Datele sunt publicate la aproximativ 45 de zile de la încheierea trimestrului de referinţă.

Ajustarea sezonieră are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidenţia evoluţia economică reală din perioade consecutive.

PIB pentru trimestrul patru şi anul 2009, în variantă provizorie, va fi publicat prin comunicat de presă, conform calendarului de pe site-ul INS, în data de 3 martie 2010.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles