Bruxelles – intalnire de lucru Basescu – Barroso

Preşedintele Traian Băsescu a participat, pe 22 aprilie, la Bruxelles, la un dejun de lucru cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.


Pe agenda discuţiilor s-au aflat,între altele, Strategia Europa 2020, situaţia economică la nivelul Uniunii şi modul de funcţionare a instituţiilor comunitare după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

La finalul dejunului de lucru, şeful statului a făcut o declaraţie  de presă. Preşedintele a declarat următoarele:

“În discuţia noastră (n.r. cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso) am subliniat susţinerea tuturor celor cinci obiective propuse de Comisia Europeană în strategia UE 2020. Aceasta cu atât mai mult cu cât, unul dintre obiectivele care nu au fost planificate la ultimul Cosiliu este legat de educaţie. România se află în plin proces de modernizare a sistemului de educaţie prin promovarea unei noi legi care, coincidenţă, aduce foarte aproape obiectivele propuse de Comisia Europeană de obiectivele noii Legi a Educaţiei din România.

De asemenea, am subliniat suportul nostru pe obiectivele Uniunii Europene legate de schimbări climatice 20-20-20, care nu mai trebuie explicat. Am menţionat însă, că România nu consideră necesară asumarea de către Uniune Europeană a unui obiectiv de reducere cu 30 la sută a emisiilor de carbon, atât timp cât acest lucru nu se întâmplă şi la nivelul celorlalţi parteneri locali ai Uniunii. Am făcut o scurtă trecere în revistă a situaţiei în ceea ce priveşte pregătirea României pentru a intra în spaţiul Schengen şi am exprimat convingerea că, la termenul stabilit – martie 2011, România va fi aptă să intre în spaţiul Schengen.

Dincolo de susţinerea proiectului Nabucco, în probleme energetice, l-am informat pe domnul Preşedinte cu privire la acordul interministerial, interguvernamental, semnat între Azerbaidjan, Georgia şi România, legat de posibilitatea transferului de gaze din Zona Caspică înspre Uniunea Europeană, prin România. Nu în ultimul rând, am ridicat problema Republicii Moldova, România susţinând nevoia ca Republicii Moldova să i se dea o perspectivă europeană. În acelaşi timp, am propus Comisiei să ia în analiză posibilitatea de a susţine alături de România trei proiecte de interconectare a infrastructurilor României cu cele ale Republicii Moldova, interconectare energie electrică – linia de 400 kW, interconectare a sistemului de transport gaze şi calea ferată Ungheni– Chişinău.

Nu în ultimul rând, am discutat cu domnul preşedinte Barroso restanţele pe care România le are în îndeplinirea obligaţiilor asumate prin mecanismul de cooperare şi dezvoltare în justiţie. Susţinem fără rezerve corectitudinea obiectivelor stabilite împreună cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte procesul de modernizare a justiţiei şi de eficientizare a luptei împotriva corupţiei.

În ceea ce priveşte Agenţia Naţională de Integritate, care a fost pur şi simplu desfiinţată printr-o hotărâre a Curţii Constituţionale – nu desfiinţată efectiv, dar i s-au luat atribuţiile –, l-am asigurat pe Preşedintele Comisiei că România îşi va respecta angajamentele de a avea o Agenţie de Integritate funcţională care să îşi atingă obiectivele de a controla averile demnitarilor şi provenienţa resurselor financiare ale acestora. Am solicitat cu această ocazie, şi se pare că avem o surpriză plăcută, extinderea termenelor de implementare a proiectelor ex-ISPA, în aşa fel încât să prevenim pierderea a circa 600 de milioane de bani europeni care au fost alocaţi, dar necheltuiţi în timp util de România”.

 

 

Sursa: comunicat al Preşedintiei României

What Next?

Related Articles