Bruno Vekaric: ONU să arate mai multă bunăvoinţă în ancheta privind traficul de organe

Bruno Vekaric, adjunctul procurorului sârb pentru crime de război, a afirmat că “el consideră că Naţiunile Unite ar trebui să arate mai multă bunăvoinţă în ancheta privind traficul de organe prelevate de la persoanele răpite în Kosovo în 1999″.

El a mai spus că “nu ar fi indicat ca investigaţia să fie desfăşurată numai de EULEX sau de organismele juridice sârbe şi albaneze”, potrivit Tanjug, preluat de AGERPRES.

Vekaric a declarat că “ONU pare să fi ascuns o parte a lucrurilor descoperite în ancheta privind implicarea Armatei de Eliberare din Kosovo în traficul ilegal de organe prelevate de la persoanele răpite la sfârşitul conflictelor din 1999″.

Misiunea ONU în Kosovo a ascuns în 2008, timp de şase luni, anchetatorilor sârbi anumite documente. Aceştia au reuşit însă să obţină informaţiile de la o sursă neoficială.

Vekaric a subliniat faptul că, “în momentul în care anchetatorii sârbi au solicitat documentele oficiale, ONU a încercat să-i facă să creadă că acestea nu aveau legătură cu traficul de organe”. Apoi, autorităţile sârbe au trimis o scrisoare misiunii ONU, în care au ataşat o copie a documentelor obţinute.
“Biroul ONU de la Pristina nu a răspuns, iar noi am obţinut în cele din urmă documentele direct de la sediul ONU de la New York”, a declarat Vekaric.

“Deşi nu putem identifica persoanele responsabile pentru aceste crime, putem dovedi că ele au fost comise pe teritoriu albanez”, a continuat Vekaric, citat de AGERPRES.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles