Brexit şi consensul franco-german

Merkel si Hollande despre Brexit. foto jurnalmd

Merkel si Hollande despre Brexit. foto jurnalmd

Cancelarul german, Angela Merkel, şi Preşedintele francez, Francois Hollande, declară că “au ajuns la un consens referitor la modul de rezolvare a perioadei de incertitudine determinată de decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană”, hotărâre pe care liderul francez o consideră “ireversibilă”.
Francois Hollande susţine necesitatea colaborării dintre statele membre, lipsa acesteia riscând să determine noi tensiuni- opinie împărtăşită de majoritatea liderilor europeni. Acesta este motivul pentru care preşedintele francez alături de Primul Ministru Italian, Matteo Renzi şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, sunt aşteptaţi la Berlin de către cancelarul german pentru discuţii.

De asemenea, Secretarul american de Stat, John Kerry va efectua vizite atât la Londra, cât şi la Bruxelles. Acesta şi-a exprimat regretul pentru decizia Marii Britanii, precizând totodată că “buna conlucrare dintre America si Uniunea Europeană bazată pe valori şi interese comune va dăinui”.

Mai mult, preşedintele american, Barack Obama a amintit de îndelungata şi pozitiva relaţie de colaborare  dintre SUA si Marea Britanie.
În ciuda faptului că spaţiul Uniunii Europene se confruntă cu probleme survenite ca urmare a deciziei luate de majoritatea cetăţenilor britanici: continua depreciere a lirei, neconcordanţa dintre doleanţa  miniştrilor de externe europeni de a iniţia procesul de părăsire U.E. al Regatului Unit numaidecât şi opinia lui Philip Hammond, care apreciază că “nimic nu se va modifica momentan”, dezideratul liderilor europeni rămâne stabilitatea.

Iar acţiunile lor sugerează disponibilitatea de a materializa demersurile neceare pentru apărarea acesteia.

Sursa: BBC News

Luana Husariu

What Next?

Related Articles