Brexit sau Regrexit? O Mare Britanie dezbinată reconsideră divorţul de UE?

Cameron si Brexit. foto yournewswire

Cameron si Brexit. foto yournewswire

Să plece, sau să nu plece: aceasta este întrebarea. Încă. După votul istoric al Marii Britanii în favoarea părărsirii Uniunii Europene, nu există niciun indiciu că un aşa numit Brexit se va întâmpla în curând. Poate chiar niciodată…
Prim-ministrul David Cameron – care a demisionat – a spus că “el nu va fi cel care va face pasul formal înspre un divorţ faţă de UE, motivând că acest lucru este datoria succesorului său. Deoarece referendumul nu este obligatoriu, unii politicieni au sugerat votul Parlamentului înainte de declanşarea formală a Brexit-ului.

O petiţie apărută pe site-ul Guvernului Marii Britanii  pentru organizarea unui nou referendum a câştigat mai mult 3 de milioane de semnături în doar două zile.

Liderii europeni, care se confruntă cu cea mai mare ameninţare privind unitatea Uniunii Europene de la Cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent, au opinii diferite în ceea ce priveşte modul în care ar trebui să înceapă discuţiile despre acest divorţ.

Parisul vrea să se întâmple ieşirea ” în grabă”, însă cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a cerut “răbdare”.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că vrea să “înceapă imediat”.

Pe 26 iunie, liderul Scoţiei a declarat că statul se opune Brexit în totalitate. Conform normelor de descentralizare, parlamentele din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor sunt obligate să fie de acord cu aceast divorţ, potrivit unui raport al Camerei Lorzilor, citează Reuters.

Majoritatea politicienilor britanici sunt de acord că o victorie decisivă în referendum de 52-48 în favoarea plecării înseamnă că un divorţ trebuie să se întâmple. Ceva mai puţin decât atât ar fi o palmă în faţa democraţiei.

“Voinţa poporului britanic este o instrucţiune care trebuie să fie urmată,” Cameron a declarat în discursul său de demisie, marcând unul dintre cele mai tumultoase sfârşituri ale funcţiei de prim-ministru al Marii Britanii.

Lira sterlină a scăzut, iar ambele partide politice din Marea Britanie “sunt infirme”.

Cameron este considerat “un lider slab” şi nouă înalţi oficiali au demisionat.

 

Sursa: www.reuters.com    

Diana Ofelia Fîrtea

What Next?

Related Articles