Brexit: evoluţia negocierilor dintre UE şi Regatul Unit

foto www.lesechos.fr

foto www.lesechos.fr

O nouă rundă de negocieri dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană tocmai a luat sfârşit, ceea ce înseamnă că urmează comunicarea rezoluţiilor la care s-a ajuns.
David Davis, cel care se ocupă de procesul părăsirii alianţei politico-economice de către UK şi Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit, urmează să se întâlnească pentru a evalua concluziile celor patru zile de discuţii.

Cele două părţi au examinat diferite probleme, printre care drepturile cetăţenilor, situaţia frontierei irlandeze şi datoriile externe ale statului britanic.

Uniunea Europeană a afirmat că posibilitatea comerţului cu Regatul Unit nu poate fi considerată o opţiune viabilă până nu se înregistrează progrese însemnate.

Reprezentanţii celor două părţi se întâlnesc lunar, câte patru zile, iar întrevederea de luna aceasta a avut scopul găsirii unui consens asupra chestiunilor care necesită să fie imperios tratate.

Atât UK, cât şi EU au făcut propuneri privind drepturile rezidenţilor, ambele părţi declarând că încheierea unui acord trebuie făcută cât mai urgent pentru a le conferi siguranţă numeroşilor cetăţeni care experimentează o continuă stare de incertitudine.

Unul dintre principalele motive de îngrijorare pentru statul britanic este faptul că reprezentanţii săi sunt mult mai slab pregătiţi decât omologii lor şi mai puţin capabili să surprindă detaliile şi, implicit, să se folosească de acestea pentru materializarea propriului deziderat.

S-a înregistrat o evoluţie subtilă în ceea ce priveşte dezbaterea despre drepturile cetăţenilor, însă, totodată, s-au observat tot mai multe indicii care elucidează faptul că atingerea unui consens nu poate fi o năzuinţa concretizată în viitorul apropiat.

Progresul este, indubitabil, vizat de ambele părţi, concretizarea mai multor similitudini în câmpul ideatic al acestora fiind dezirabilă cu predilecţie din cauza proximităţii următorului summit UE, care va avea loc în luna octombrie a acestui an.

Luan Hușariu, InfoMondo
Surse: The Telegraf, BBC

 

What Next?

Related Articles