Boc: noul Cod al muncii prevede ca sancţiune pentru munca la negru închisoarea

Emil Boc a declarat, duminică,într-o videoconferinţă cu prefecţii că “modificările pregătite pentru Codul Muncii vor flexibiliza piaţa muncii şi îi vor ajuta pe români să găsească mai repede un loc de muncă”.

“(…)  vreau să ştiţi că acest Cod îşi propune să flexibilizeze piaţa muncii. Asta înseamnă să îi ajutăm în primul rând pe oameni să îşi poată găsi mai uşor un loc de muncă. Şi o să vă dau un exemplu: contractul individual pe durată determinată. Suntem pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte numărul acestor contracte de muncă pe durată determinată. De ce suntem pe ultimul loc? Pentru că întreprinzătorul, angajatorul are reţineri să angajeze o persoană uneori pe perioadă nedeterminată, dat fiind faptul că activitatea lui – de exemplu cum este un program european – se derulează pe parcursul a trei sau patru ani de zile şi atunci, de cele mai multe ori preferă să utilizeze munca la negru în loc să încheie un contract pe durată determinată de 36 de luni”, a declarat premierul.

Boc a mai arătat că pedeapsa pentru munca la negru nu va mai fi limitată doar la aplicarea unei amenzi, ci va ajunge chiar la închisoare.

“(…) în paralel, vreau să ştiţi că se înăspresc drastic sancţiunile pentru cei care utilizează munca la negru. Adică, pe de o parte, dăm posibilitatea să ai un contract de muncă pe 36 de luni pe perioadă determinată, dar – atenţie -, dacă şi în aceste condiţii mai utilizezi munca la negru sancţiunea este închisoarea. Deci, o măsură extrem de dură pentru cei care vor continua să practice munca la negru ca şi angajator. Sancţiunea nu va mai fi doar amendă, ci va fi, repet, închisoarea”, a mai spus Boc.

Sursa: comunicat de presă al guvernului României

What Next?

Related Articles