Bilant al economiei europene in timp de recesiune

Economia UE a încheiat al treilea trimestru consecutiv de recesiune. În ceea ce priveşte datele trimestriale, România se plasează pe poziţia a cincea în UE după amploarea contractării economiei, cu o scădere de 1,2% a PIB în perioada aprilie-iunie comparativ cu ianuarie-martie.


Cele mai severe contractări trimestriale au fost înregistrate în Lituania (-12,3%), Estonia (-3,7%), Ungaria (-2,1%) şi Letonia (-1,6%), în timp ce Slovacia a obţinut cea mai accentuată creştere economică din UE, de 2,2%.

Germania şi Franţa, cele mai mari economii europene, au raportat creşteri ale PIB de 0,3% fiecare în trimestrul al doilea comparativ cu primele trei luni ale anului. Acest fapt ar însemna ieşirea oficială din recesiune, spre surprinderea economiştilor, dar şi a guvernelor.

Concret, datorită evoluţiilor pozitive din Germania şi Franţa, scăderea PIB-ului zonei euro s-a restrâns la numai -0,1% în perioada aprilie-iunie faţă de primul trimestru, de la -2,5% în perioada ianuarie-martie, respectiv -1,8% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Scăderea economică a UE s-a redus, totodată, la -0,3%, de la -2,4%, respectiv 1,8% în trimestrele precedente.

 

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles