BERD: programul de stimulare a economiei romanesti mai mult imaginar

Programele economice ale succesivelor guverne Boc sunt în opinia Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), mai mult imaginare decât reale.

Potrivit BERD “Stimulii” incluşi în programul cu fonduri de 13 miliarde euro anunţat de guvernul României în februarie 2009 pentru sprijinirea economiei au fost până în prezent “mai mult imaginari decât reali”, întrucât au fost lansate puţine proiecte.

Efectul programului asupra creşterii economice a ţării a fost neglijabil, notează, într-un document de lucru, economistul şef al BERD pentru Europa de Sud-Est, Peter Sanfey.

Mai multe guverne din regiune au anunţat diferite programe fiscale care păreau să sprijine creşterea, însă în realitate acestea au avut un impact redus asupra economiei. BERD oferă ca exemplu planul executivului de la Bucureşti de stimulare a activităţii economice.

“Să luăm exemplul României, unde guvernul a anunţat în februarie 2009 un pachet de stimulare a economiei în valoare de 13 miliarde de euro pentru a combate efectele crizei. Ideea era de a aloca cea mai mare parte, de peste zece miliarde de euro, pentru proiecte de infrastructură. Până acum, “stimulii” au fost mai mult imaginari decât reali; puţine proiecte au fost demarate, iar efectul asupra creşterii economice a fsot neglijabil”, se arată în documentul BERD.

Alte state, între care Serbia, Macedonia sau Bosnia-Herţegovina, au încercat să ofere scutiri de taxe pentru a încuraja activitatea economică. Toate aceste măsuri au avut unele efecte pozitive, dar nu constituie un răspuns coerent la criza economică.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles