Belgrad, gazda forumului pe probleme de securitate în Europa

Geopoltiica unei lumi imperfecte. fotolibrarie.entLa Belgrad s-a desfăşurat în aceste zile un forum pe probleme de securitate. Concluzia despreinsă în urma discuţiilor purtate a fost aceea că “Uniunea Europeană nu are capacitatea de a intra într-o competiţie geopolitică cu Rusia în spaţiul fost sovietic”.
Aceasta, din cauza obiectivelor diferite urmărite atât de statele membre în mod individual, cât şi de instituţiile comunitare, potrivit Tanjug, citată de AGERPRES.
“Această incapacitate a Uniunii Europene este cel mai bine reflectată de funcţionarea politicii de securitate şi apărare comună”, a afirmat Cristian Niţoiu, cercetător la London School of Economics şi expert în spaţiul fost sovietic şi Europa de Est.

“Actualele abordări diferite în interiorul UE subminează capacitatea blocului comunitar de a se implica în soluţionarea conflictelor îngheţate din estul continentului şi, prin urmare, se creează un teren fertil pentru ca ţările membre ale UE să aplice politici diferite în ceea ce priveşte relaţiile cu vecinătatea estică şi cu Rusia”, a mai spus Niţoiu.

Spre deosebire de zona Mării Mediterane, unde UE pare să fie unicul partener, în est Rusia este un factor important şi ea nu este dispusă să renunţe la dominaţia în această regiune, a subliniat Niţoiu.

Hanna Shelest, reprezentată a organizaţiei nonguvernamentale ucrainene “Promovarea Cooperării Culturale”, a atras atenţia asupra dificultăţilor UE de a se implica în medierea conflictelor. De altfel, ea a amintit că blocul comunitar nu a acţionat recent ca mediator în niciun conflict, iar în Ucraina şi-au asumat rolul de mediatori numai Germania şi Franţa.

“În plus, conceptul de mediere nici măcar nu există în Tratatul de la Lisabona”, a mai menţionat ea.

Agerpres

What Next?

Related Articles