BCE va fi autoritatea de top pentru toate băncile din zona euro

BCE.foto rfi

Banca Centrală Europeană (BCE) va deveni de la 1 ianuarie 2014 autoritatea supremă de supraveghere a băncilor din zona euro. Aceasta, potrivit unui proiect legislativ care trebuie semnat de toate cele 27 de state membre UE şi prevede mecanisme de protecţie pentru ţările aflate în afara blocului monetar.

În situaţia în care acest proiect devine realitate, BCE va fi autoritatea de top pentru toate băncile din zona euro. În acest context, agenţiile naţionale de profil vor aplica directivele instituţiei şi legislaţia UE, se vor ocupa de “supravegherea de zi cu zi” şi vor păstra prerogativele privind protecţia consumatorilor.

Potrivit propunerilor cuprinse în proiect, BCE va putea impune sancţiuni, inclusiv amenzi, băncilor care refuză să aplice deciziile instituţiei.

Agenţii BCE vor putea efectua inspecţii la sediile băncilor.

BCE va putea acorda sau retrage licenţe bancare în cele 17 state ale zonei euro şi va avea ultimul cuvânt de spus în privinţa cerinţelor de adecvare a capitalului.

Autoritatea de la Frankfurt va putea cere oricărei bănci din zona euro să deruleze teste de stress interne şi va putea lua măsuri de “intervenţie rapidă” în cazul instituţiilor de credit care riscă dificultăţi financiare. Aceasta, potrivit surselor citate de MEDIAFAX.

Autorităţile naţionale vor fi responsabile de implementarea deciziilor BCE.

Chestiunile de protecţia consumatorilor vor rămâne la latitudinea băncilor naţionale.

BCE va fi supravegheată de Parlamentul European şi va prezenta rapoarte anuale de activitate atât PE, cât şi miniştrilor de Finanţe.

Proiectul presupune, totodată, ca BCE să-şi coordoneze strategia privind zona euro cu Autoritatea Bancară Europeană (ABE), cu sediul la Londra.

ABE este responsabilă pentru reglementarea financiară la nivelul celor 27 de state membre UE, astfel că Marea Britanie a insistat pentru modificarea regulilor de funcţionare a agenţiei pentru a preveni o situaţie în care zona euro ar deveni vocea dominantă în conducerea instituţiei.

ABE va putea desemna comisii independente care să judece eventualele dispute dintre diverse autorităţi de reglementare bancară şi financiară din UE, iar pentru aprobarea oricărei decizii va fi nevoie de o majoritate formată din membri ai zonei euro şi state non-euro.

Proiectul legislativ vizează intrarea în funcţiune a noului sistem din 1 ianuarie 2014.

“Criza euro evoluează în jurul BCE. Această instituţie a ajuns să fie considerată singura capabilă să rezolve criza. Totodată, există riscul ca toate aceste noi sarcini să sufoce BCE”, a afirmat Carsten Brzeski, senior economist la ING Group Bruxelles.

“Autorităţile naţionale ar trebui să continue să joace un rol important chiar şi după implementarea noului sistem de supraveghere, a declarat ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble.

Sursa: EUObserver

What Next?

Related Articles