Băse: I’m back! Again!

Traian Băsescu la întâlnirea cu ambasadorii. foto ultimaora

Cred că între Băse și feline există oareșce asemănare. Sau, măcar faza cu cele 9 vieți ale unei pisici, i se poate aplica.

Sau, de fapt și cea care zice că pisica, întotdeauna, cade în picioare.Așadar, fără surle și trâmbițe, motanul, pardon, Traian Băsescu, a revenit la Cotroceni, pe funcția din care fusese suspendat.

A avut un week-end frumos, în care, în huiduieli, și-a dus fata cea mică la altar, a petrecut ca un socru mic adevărat. Bravo lui.

Iar azi, a ieșit la rampă. Prezent la Reuniunea Anuală a Diplomaţie, a susținut un discurs din care am reținut câteva declarații:
Din păcate, în perioada 3-6 iulie o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept prin destituiri, revocări, emiteri abuzive de ordonanţe de urgenţă.

Reacţia aliaţilor noştri a fost extrem de puternică pentru că majoritatea parlamentară nerezultată din alegeri a încălcat în mod grav, în mod deosebit, criteriile politice de la Copenhaga. Aceste criterii ne obligă la stabilitatea instituţiilor care garantează democraţia.

România a fost pusă sub lupa aliaţilor şi, în mod deosebit, a Comisiei Europene. A fost surprinzător pentru mine că politicieni de vârf din România nu au recunoscut CE un drept dat chiar de tratatul UE, acela de a veghea la respectarea drepturilor politice în statele membre. Cred că prin această atitudine ne-am făcut foarte mult rău!

S-a produs un proces de izolare a României, iar misiunea diplomaţiei este să redeschidă dialogul cu statele europene şi cu instituţiile UE. Sunt capitale europene unde au loc discuţii fără ca România să fie invitată, pentru a discuta situaţia în care ne aflăm.

Statul român şi-a consolidat suficient de mult instituţiile pentru ca ele să fie capabile să apere statul de drept.

Nici CSM, nici DNA, nici SRI nu s-au înclinat în faţa unui abuz al unei majorităţi politice. Deşi aparent a fost un lucru extrem de negativ pentru România, în acelaşi timp ceea ce s-a întâmplat, a probat faptul că România şi-a consolidat instituţiile statului de drept, pentru ca să se apere.

Mă voi opri doar asupra a două dintre declarații și voi încerca un scurt comentariu.
În primul rând, mă voi opri asupra celei în care Băsescu afirmă că “o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept prin destituiri, revocări, emiteri abuzive de ordonanţe de urgenţă”. Iar comentariul meu s-ar rezuma la o întrebare: Atunci când nu erau în opoziție – Băsescu și cu PDL-ul – au procedat altfel?

Și apoi, voi puncta cu o altă declarație, în care CSM, DNA, SRI sunt elogiate: “Nici CSM, nici DNA, nici SRI nu s-au înclinat în faţa unui abuz al unei majorităţi politice”, a zis Băsescu.

Și aici vin eu și mă întreb: Oare de ce? Oare chiar a fost un abuz din partea noii majorități politice? Sau a fost o omisiune din partea USL-ului. Or fi USL-iștii atât de naivi? Sau or fi fost uituci? Sau, unii dintre ei or fi cam vulnerabili! Pentru că, întotdeauna, puterile totalitare, se sprijină pe vulnerabilitățile opoziției sau a reprezentanților ei (acolo unde există opoziție). Iar vulnerabilitățile unora sau altora, aflați în vârf, sunt speculate și aruncate în joc. Deci, cine se simte cu cugetul împăcat, nu are de ce să se teamă de CSM, DNA, SRI sau de nu mai știu care serviciu secret. Nu? Părerea mea!

 

Sorina Bruj

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles

One Response to "Băse: I’m back! Again!"

  1. mega2005 says:

    Asa, si??..nu te bucura traiane.
    Din decembrie chiar vei ramane singur la palat…trage sforile lunile astea ca-i de rau…nu stiu daca “ie” bine,…mi-e teama ca noi te-am pus “acolo” si tot noi, mai devreme sau mai tarziu DAR INAINTE DE TERMINAREA MANDATULUI, te vom da jos de acolo unde te-ai cocotzat si de unde ha-hai peste capetele noastre!!! Dixit!!!