Bancile vor plati daca pierd vreun proces cu clientii ce au imprumuturi

Băncile vor fi obligate să provizioneze toate împrumuturile pentru populaţiei aflate acum în derulare dacă pierd un singur proces legat de modul de aplicare a OUG 50/2010, care reglementează dobânzile la creditele consumatorilor. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.
Gheţea, care ocupă şi funcţia de preşedinte al CEC Bank, a exemplificat că “în cazul în care un client CEC Bank câştigă un proces, prin care i se reduce dobânda de la 10% la 4% prin înlocuirea ratei de bază cu Euribor, atunci auditorul arată că există un precedent şi se provizioanează întregul portofoliu de împrumuturi”.

“În acest caz, din punct de vedere al acordului de la Basel, cu privire la adecvarea capitalului, banca este falimentară dacă nu cumva a acţionat din timp şi a adus capital să suplinească această pierdere”, a continuat Gheţea.

Oficialul ARB a lăsat de înţeles că băncile vor proviziona creditele în totalitate, dar provizioanele vor acoperi doar pierderea potenţială din reducerea de dobândă care ar interveni în urma unui proces.

Astfel, băncile ar fi obligate să acopere sumele primite în plus faţă de ce va considera instanţa că trebuia încasat prin aplicarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles