Banca Mondiala: economiile din estul Europei se vor contracta cu 4,2%

Într-un raport al Băncii Mondiale se arată că economiile celor zece state fost comuniste din Europa de Est în prezent membre ale Uniunii Europene (UE10) se vor contracta cu 4,2 procente în acest an, urmând ca anul viitor să înregistreze o creştere de aproximativ un procent.

Potrivit Băncii Mondiale revenirea economiilor din Europa de Est va fi una fragilă şi inegală şi a cerut guvernelor din regiune să accelereze reformele structurale pentru a putea consolida relansarea.

Într-un raport trimestrial, Banca Mondială susţine că economia statelor din Estul UE ar putea creşte cu 3,6 procente în 2011, mai puţin faţă de o creştere de aproximativ 3,9 procente înregistrată în 2008 şi expansiunea de şase procente din 2007, un rol cheie urmând a fi jucat de cererea venită de la statele bogate din blocul comunitar.

“Creşterea robustă este posibil să revină doar după ce investiţiile şi exporturile se vor relansa iar încrederea în rândul consumatorilor va fi restabilită”, se arată în raportul Băncii Mondiale. “Chiar dacă creşterea economică înregistrată în 2010 şi 2011 de cele zece state fost comuniste (UE 10) este probabil să fie mai mare decât cea din vechile state membre (UE 15), diferenţialul de creştere va fi mai mic cu aproximativ 1,5 puncte procentuale comparativ cu situaţia de dinaintea crizei” avertizează Banca Mondială.

BM susţine că economiile cu cele mai mari dezechilibre vor fi cele care vor suferi cel mai mult. Majoritatea ţărilor est-europene vor înregistra un declin al Produsului Intern Brut cuprins între cinci şi zece procente, în timp ce în cazul statelor baltice (Letonia, Lituania şi Estonia) ar urma să se înregistreze o contracţie de 15 până la 20 de procente. Până acum Polonia, cea mai mare economie din estul Europei, a fost singura ţară care a reuşit să evite o contracţie a economiei.

Raportul Băncii Mondiale subliniază că influxurile de capital privat în regiunea Europei de Est s-au diminuat semnificativ. În primele trei trimestre ale acestui an creditele bancare sindicalizate s-au prăbuşit cu 93 de procente în cazul împrumuturilor publice şi cu 80 de procente pentru împrumuturile private. În plus, din fluxurile brute de capital în valoare de 7,2 miliarde de dolari care au mers spre UE 10 în trimestrul trei 2009, aproximativ şase miliarde de dolari au provenit din emisiunile de bonduri. Creditarea bancară a fost de doar 800 milioane de dolari, comparativ cu 10 miliarde de dolari în trimestrul patru 2007, aceasta înainte ca criza să lovească Europa de Est.

Creşterea creditului a fost afectată de creşterea cazurilor de incapacitate de plată şi a şomajului, peste un milion de muncitori revenind acasă din ţări precum Marea Britanie, Irlanda şi Spania, iar o revenire la fluxurile mari de investiţii înregistrate la începutul acestui deceniu nu va avea loc imediat. ‘Este posibil ca investiţiile să-şi revină doar încet, afectate de capacităţile în exces şi constrângerile de finanţare, pe măsură ce băncile din Europa Occidentală şi America de Nord vor continua să înregistreze deprecieri de active şi pierderi din credite’, susţine Banca Mondială.

Raportul avertizează că sectorul financiar din UE 10 are în continuare nevoie de sprijinul băncilor mamă precum şi de ajutorul guvernelor, în ideea de a reduce riscul unei reveniri a turbulenţelor şi a sprijini relansarea. În plus, Banca Mondială cere guvernelor din regiune să elaboreze planuri de consolidare fiscală după ce deficitele bugetare au crescut exploziv şi de asemenea pentru reforme structurale în domeniile pieţei muncii, educaţiei şi mediului de afaceri.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles