Ban Ki-moon critică amânarea termenului de distrugere a arsenalului chimic sirian

Ban Ki-moon. foto rt

Ban Ki-moon. foto rt

Secretarul General al ONU, Ban Ki – moon, a susţinut într-un raport făcut public pe 28 ianuarie că “operaţiunea de îndepărtare şi distrugere a arsenalului chimic din Siria a fost amânată în mod inutil”. El a cerut guvernului sirian şi  preşedintelui Siriei, Bashar al- Assad  accelerarea acestui proces.

Potrivit unui acord negociat de Rusia şi Statele Unite, Siria a fost de acord cu distrugerea arsenalului de arme chimice, arme utilizate pe 21 august, 2013. La acea dată a avut loc un atac cu gaz sarin care a ucis sute de oameni şi a determinat lansarea de ameninţări, din partea americanilor,cu atacuri aeriene. Guvernul sirian şi rebelii s-au acuzat reciproc pentru atac.

Ban a declarat într-un raport adresat Consiliului de Securitate al ONU, pe 27 ianuarie, că termenul-limită de 31 decembrie, 2013, pentru scoaterea elementelor chimice din Siria a fost ratat. Siria a declarat că “operaţiunea se confruntă cu mari probleme de securitate”.

Organizația pentru Interziea Armelor Chimice a stabilit 31 decembrie termenul-limită pentru eliminarea din Siria a armelor şi armamentului chimic , care includ componente necesare producerii de gaz sarin. Aceste elemente chimice toxice ar trebui să fie distruse în larg pe un vas american special echipat, până la 31 martie, 2014 .

 

Sursa: Reuters

What Next?

Related Articles