Bacul simplificat: o poveste…

Bacalaureatul “simplificat” este doar o poveste… Din totalul probelor, s-a redus doar una – cea de sport, dar şi aceea a fost înlocuită, de fapt, cu proba nou înfiinţata de competenţă în utilizarea computerului.


“Marea” noutate constă în faptul că vechile probe orale au fost mutate în timpul semestrului II şi că elevii nu primesc note la ele, ci calificative. Pentru a li se conferi un anume grad de seriozitate, aceste probe sunt “obligatorii si eliminatorii”.

Modelelor de subiecte publicate de Ministerul Educatiei pe pagina sa de internet http://subiecte2010.edu.ro nu diferă de anii trecuţi nici în cazul probelor orale, nici în cel al probelor scise. Este aceeaşi structură de subiecte ca în anii trecuţi, cu acelaşi tip de precizări metodologice despre cerinţe şi modalităţi de evaluare ale acestora.

La proba cea nouă, de evaluare a competenţelor digitale, varianta de subiect include întrebări legate de localizarea unui director, utilizarea fişierelor de tip .doc, .xls si .ppt, rolul programelor antivirus şi navigarea pe internet.

Nivelul de dificultate al subiectelor scrise este la fel de mare în cazul probei la limba şi literatura română, toţi elevii susţinând acelaşi model de subiect, indiferent că au fost la clase cu profil uman, real sau tehnologic, unde au avut pe săptămână cinci sau trei ore de română.

La matematică situaţia este identică: subiectele sunt extreme de grele, iar elevii din clasele de informatică de la licee obişnuite vor avea de rezolvat acelaşi tip de exerciţii si probleme cu cei din liceele de informatică de renume.

Sursa: Ziua

What Next?

Related Articles