Azerbaidjanul evalueaza posibilitatea exportului de gaze spre Europa prin Romania

Preşedintele azer, Ilham Aliyev, a declarat că Azerbaidjanul analizează posibilitatea de a exporta gaze naturale către Europa pe ruta Marea Neagră – România, Bulgaria, ca alternativă la tranzitarea Turciei.

Schimbarea de atitudine faţă de tranzitul gazuluii azer prin Turcia este determinată de “condiţiile inacceptabile” pentru Baku, puse recent de Turcia.

Aliyev a arătat că guvernul nu ar dori să plătească tariful de tranzit perceput de Turcia, cu 70% mai ridicat decât “media regiunii”, şi s-a declarat totodată nemulţumit de preţul scăzut plătit de partea turcă pentru gazele cumpărate de la Azerbaidjan.

Preşedintele azer a precizat, ca rute alternative pentru exportul de gaze, Rusia, Iranul, dar şi un traseu către Europa, prin “porturile de la Marea Neagră, din România şi Bulgaria”.

Azeriabdjanul este considerat principalul potenţial furnizor de gaze naturale pentru gazoductul Nabucco, care va transporta gaze din Asia Centrală către Europa, tranzitând Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

Sursa: Capital

What Next?

Related Articles